Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bir tekstil devi daha iflas etti - Makro Ekonomi Haberleri

        Yaklaşık 50 yıllık geçmişi olan ünlü çorap markası Berk iflas etti. Son bir yılını iflas masası tarafından atanan kayyum yönetiminde geçiren Berk Çorap'ın başka şirketlere aktardığı Berk isimli mağazalarından dördü iflastan kurtuldu. Radikal gazetesinde yer alan bir habere göre, Beşiktaş Spor Kulübü’nün yurtdışı oyuncu transferleri ni yürüten yöneticisi Maryo Berk’in sahibi olduğu yarım asırlık çorap firması Berk iflas etti.

        Haberde, uzun süredir iflas davası süren ve son bir yılını kayyum yönetiminde geçiren Berk Çorap’ın 21 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen son davasında mahkemenin şirketin iflasına karar verdiği bildirildi.

        Bir dönemin ünlü çorap markası Berk, Bemoteks Tekstil ticari unvanıyla uzun yıllar faaliyet gösterdi. Son yıllarda perakendeye ağırlık veren Berk üç tanesi yurtdışında olmak üzere toplam 23 mağazaya ulaşmıştı.

        İKİ YILLIK SIKIŞIK DÖNEM

        Ancak yaklaşık iki yıldır devam eden sıkışıklık sırasında hızla mağazalarını kapatmak zorunda kalan Berk’in iflas öncesi mağaza sayısı sekiz’e indi. Ancak iflas haberinin hemen ardından Berk’in uzun süredir kira ödemelerini yapmadığı alışveriş merkezlerindeki mağazalarının da AVM yönetimlerince kapatıldığı gözlendi. İstanbul’un ünlü alışveriş merkezlerinden Akmerkez, Carousel, Tepe Natilius ve İzmir Agora’daki mağazaları mahkemenin iflas kararının hemen ardından kapatıldı. Böylece Berk ismi altında sadece dört mağaza kaldı.

        FARKLI ADLARLA YOLA DEVAM

        Söz konusu dört mağaza başka ticari unvanlarla faaliyetlerini sürdürmeye başlarken, Carrefour ve Citys’de bulunan Berk mağazaları BRK Tekstil, İzmir Alsancak’daki mağaza İRK Tekstil ve Şaşkınbakkal mağazası ise BB Tekstil’in kontrolüne geçti.

        Haberde, şirkete yakın kaynakların yaklaşık bir yıldır mağazaların tüzel kişiliklerinde değişiklik yapıldığı belirtilirken, şirketin iflası için adeta hazırlandığını ileri sürüldü. Radikal'e konuşan, Arat Hukuk Ofisinden Avukat Sercan Altay, Bemoteks firması iflas etmesine rağmen Berk’in kurulan farklı şirketler sayesinde aynı isimle faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çekerek şu açıklamada bulundu:

        “Berk mağazaları Bemoteks şirketine aitti. Ancak şirket mahkemede iflas davalarının görüşüldüğü son bir yılda mağazalarını BRK Tekstil, İRK Tekstil, BB Tekstil şirketlerine kaydırmaya başladı. Zaten iflastan sonra Bemoteks’e ait kalan son dört mağazada faaliyetlerini durdurdu. Bemoteks şirketi yaklaşık bir yıldır kayyum yönetiminde. Ve kayyumların son bir yılda olumlu rapor vermeleri yüzünden bu şirket haciz ve iflastan korundu.

        Alacaklılar alacaklarını tahsil edemedi. Şirkette ne değişti de son iki ayda rapor bir anda olumsuza çevrildi ve mahkeme 15 dakika içinde şirketin iflasına karar verdi. Bu oldukça manidar.”

        Bu arada sözkonusu bir yıllık dönemde çok sayıda çalışanını işten çıkartan buna karşın kıdem tazminatlarını ödeyemeyen Berk’in bu arada halen mağazalarında çalışanlarına da gecikmeli maaş verdiği için iki aylık maaş alacaklarının biriktiği de öğrenildi. Bu arada işten çıkartılan çalışanlardan bazılarının da şirkete dava açmaya hazırlandığı belirtildi.

        MECİDİYEKÖY'E TAŞINDI

        Buna karşın dört mağazasının ticari unvanlarını değiştirerek iflas kararından kurtaran Berk’in büyük ortaklarının ise bu gelişmelerden çok da etkilenmediği öne sürüldü. Merkezi İstanbul Kâğıthane’de bulunan ve iflas davaları açıldıktan sonra yıllardır faaliyet gösterdiği şirket merkezini Mecidiyeköy’e taşıyan şirketin ortakları arasında Nesim İsak Berk, (Başkan), Ali Levi ve Mayir (Maryo) Berk bulunuyor.

        Ancak son yıllarda şirkette öne çıkan isim şirketin başkanı Nesim İsak Berk’in oğlu Maryo Berk. Sektörün tanınmış ismi Maryo Berk son yıllarda spor camiasında da öne çıkmaya başladı. Beşiktaş taraftarlarının yakından tanıdığı Maryo Berk’in, özellikle son yıllarda klübün yurtdışı oyuncu transferlerini yürütmesi yüzünden adından sıkça bahsedilir oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ