Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye ABD'den hızlı büyüyecek - Makro Ekonomi Haberleri

        İsviçre bankası UBS'nin Başkan Yardımcısı Phil Gram, ''Türkiye'deki bankalar güçlü, Türkiye, ABD'ye göre daha hızlı toparlanacak. Kriz sonrasında ise büyüme kaydedecek'' dedi.

        Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi, ABD'nin Cumhuriyetçi eski Senatörlerinden, tecrübeli siyasetçi ve ekonomist Phil Gramm, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki The Seed'de, ''Siyasi ve Ekonomik Boyutlarıyla ABD'deki Durgunluk'' konulu bir konuşma yaptı.

        Gramm, Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeleri arasında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, krizin sebeplerinden, Türkiye'deki etkilerinden, kriz sonrası toparlanma ve büyüme öngörülerinden, Çin'in dünya ekonomisindeki rolünden, ABD'nin para politikalarından ve canlandırma paketlerinden söz etti.

        Bankaların ve finans kuruluşlarının, kredi verirken uyguladıkları araştırma ve güvenlik kriterlerindeki gevşeklikle emlak piyasasındaki siyasileşme neticesinde verdikleri ''sub-prime'' kredilerin krizin ana unsurları olduğunu belirten Gramm, başlangıçta yüzde 27 olan ''sub-prime'' kredi oranının kriz patlak verdikten sonra yapılan tespitlerde yüzde 56 oranına yükseldiğini anlattı.

        Phil Gramm, ABD'nin 2009 yılının üçüncü çeyreğinde büyüdüğünü dile getirerek, ABD'nin dördüncü çeyrekte daha da büyüyeceğini öngördü.

        Krizin toparlanma sürecini dünyada yaşanan son 10 durgunlukla karşılaştıran Gramm, bu krizdeki toparlanmanın öncekilerden daha yavaş olduğunu belirtti.

        ''TÜRKİYE DAHA HIZLI TOPARLANIP BÜYÜYECEK''

        Gramm, ABD'nin ekonomi politikalarını değerlendirerek, para politikalarına yüksek, canlandırma paketlerine düşük puan verdiğini söyledi.

        ABD ekonomisinin toparlanma hızının kalkınmakta olan ülkelerden daha yavaş olacağını savunan Gramm, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin durgunluğu ABD'den daha hızlı atlatacağını vurguladı.

        Gramm, ABD'den farklı olarak, Türkiye'nin durgunluğa girmesinde dünyadaki talebin daralmasının etkili olduğunu ifade ederek, ''Türkiye'deki bankalar güçlü, Türkiye ABD'ye göre daha hızlı toparlanacak. Kriz sonrasında ise büyüme kaydedecek''' dedi.

        Çin'in canlandırma politikalarını da değerlendiren Gramm, canlandırma politikalarının Çin'de ABD'den daha iyi uygulandığını belirtti.

        Çin'in büyümeye devam ettiğini vurgulayan Gramm, ''Bu ülke giderek serbestleşiyor. Ekonomi ve para politikaları iyi, ancak mikro politikaları geliştirmeli, küçük işletmelere destek verecek düzenlemelerde bulunmalı'' diye konuştu.

        Phil Gramm, piyasanın serbestleştiği oranda ferahlığa kavuşacağını belirterek, en istikrarlı ülkelerin, en serbest piyasaya sahip ülkeler olduğunu da sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ