Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İnşaat sektörü 2011'de büyümeye başlar - Makro Ekonomi Haberleri

        Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) inşaat sektörünün önümüzdeki yılın sonuna kadar küçüleceği, fakat 2011 ile 2020 yılları arasında yılda yüzde 5 ile 7 arası büyümesinin beklendiği bildirildi.

        Oxford Economics tarafından yayınlanan Küresel İnşaat 2020 adlı raporda krizden ciddi olarak etkilenen BAE inşaat sektörünün tekrar kendine geleceği fakat yurtiçi gayri safi hasıladaki payının daha küçük olacağı belirtildi. Raporda, BAE ve özellikle ticari başkent Dubai'deki emlak sektöründe son bir buçuk yıllık dönemde zayıflama yaşandığı, fakat altyapıya olan talebin hala güçlü olduğu kaydedildi.

        Ticari sektördeki problemin daha da kötü olabileceğini belirten çalışmada, emlak fiyatlarının düşmesi ve bankaların kredi vermeyi durdurmasının ardından ülkedeki yüzlerce yeni mesken projesinin durdurulduğuna değinildi. Uzmanlar, mesken inşaat sektöründeki yavaşlamanın etkisini azaltma amacıyla hükümetin altyapı harcamalarına ağırlık verdiğini belirtti.

        Geçtiğimiz günlerde medyada çıkan haberlere göre, BAR Ekonomi Bakanı Sultan El Mansuri, Abu Dabi hükümetinin önümüzdeki beş yıl içinde altyapıya 275 milyar dolar harcamayı planladığını söyledi. El Mansuri, bu yatırımların inşaat malzemeleri ve teknolojik yeniliklere olan talebi artıracağını ve ekonominin güçlenmesine yardımcı olacağını kaydetti.

        GELİŞEN EKONOMİLER ÖNDE

        Raporda ayrıca gelişen ekonomilerin altyapı ve kalkınma projelerine ağırlık vermeleri neticesinde 2020 yılına kadar küresel inşaat sektöründe yüzde 70'lik büyüme yaşanacağı ifade edildi.

        2020 itibariyle küresel inşaat pazarının değerinin 12.7 trilyon dolara ulaşacağı ve gelişen ülkelerin bu rakamın 7 trilyonunu temsil edeceği kaydedildi. 2018 itibariyle Çin'in en büyük inşaat piyasası olarak ABD'yi geçeceği tahmin ediliyor.

        Gelişen ülkelerde ulaşım altyapısı, hizmetler ve hükümete ait bina inşaatlarına yapılan harcamaların ise 2020'ye kadar yüzde 128 artması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ