Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kod sistemi kalkıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin ''yabancılara stopaj uygulaması ve gelir vergisi tarifesiyle'' ilgili iptal kararlarına ilişkin gerekçeli kararın yayımlanmasından sonra hemen yeni düzenleme çalışmalarına başladıklarını bildirdi.

        Şimşek, yeni özelge sistemini açıkladığı basın toplantısının ardından gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı.

        Maliye Bakanı, yabancılara stopaj uygulaması ve gelir vergisi tarifesi konusunda yeni düzenleme için Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını beklediklerini, kararın ardından da Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığının hemen çalışmalara başladıklarını söyledi. Mahkemenin yeni düzenleme için kendilerine verdiği süreyi sonuna kadar kullanmayı düşünmediklerini belirten Şimşek, ''En kısa zamanda gerekli düzenlemeleri yaparız'' dedi.

        Şimşek, 150 metre karenin altındaki konutlarda KDV artışı olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine de bu konuda bir çalışma yürütüldüğünü, ancak bunun KDV artışı değil, iade sisteminin gözden geçirilmesine ilişkin bir çalışma olduğunu ifade etti.

        ESKİ ÖZELGELER

        Şimşek, daha önce verilmiş özelgelerle ilgili bir soruyu yanıtlarken de piyasada çok sayıda özelge bulunduğunu, bunlardan ilgili kanunlara uygun olanların geçerliliğinin devam edeceğini söyledi. Maliye Bakanı, Gelir İdaresi Başkanlığının birbiriyle çelişen özelgeleri de peyderpey iptal ettiğini vurguladı.

        Yeni sistemde, özelgelerin uzmanlardan oluşan bir komisyonca değerlendirileceğine işaret eden Şimşek, bu şekilde geçmişteki yanlışlıkların düzeltileceğini belirtti.

        Yeni Özelge Sisteminin çok şeffaf olacağını da anlatan Şimşek, ''Kimseye özel özelge verilmeyecek. Adam 2003'te özelge istiyor, beğenmiyor. Sonra gidip başka bir daireden başka bir özelge alıp kullanıyor. Bunlar artık olmayacak'' açıklamasında bulundu.

        KOD SİSTEMİ

        Bakan Şimşek, yeni kod sistemiyle ilgili bir soru üzerine de iş adamlarının bu konudaki açıklamalarını doğru bulmadığını ifade etti.

        Herkesin görüşüne saygılı olduklarını, yeni sistemi de mükellefleri sıkıntıya sokmadan düzenleyeceklerini belirten Şimşek, ''Ama vergi kaçırma veya vergiden kaçınmada bütün açık kapıları kapatacağız. Bunda da iddialıyız'' diye konuştu.

        ŞİMŞEK DAVOS'A GİDİYOR

        Maliye Bakanı, bir başka soruyu yanıtlarken de, bu yılki Davos toplantısına katılacağını bildirdi.

        Davos'u özellikle yatırımcıları çekmek açısından önemli bir uluslararası platform olarak niteleyen Şimşek, burada Türkiye'den de temsilcilerin bulunmasının önemli olduğunu ifade etti. Şimşek, Davos'ta çeşitli ülkelerin Maliye Bakanları ve uluslararası yatırımcılarla bir araya geleceğini de sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ