Promosyonlar memura verilecek
Türkiye Kamu-Sen, bankalardan sağlanan promosyonların tamamının çalışanlara ödenmesi için Başbakanlığa başvurdu
Türkiye Kamu-Sen, maaş ödemeleri için anlaşılan bankalardan sağlanan promosyonların tamamının çalışanlara ödenmesi için Başbakanlığa başvurdu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Genel Sekreter İsmail Koncuk dilekçeyle banka promosyonlarıyla ilgili olarak Başbakanlığa başvuruda bulundu.
Dilekçede, kamu görevlilerinin maaşlarının Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 6 sıra numaralı genel tebliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde bankalar vasıtasıyla ödendiği anımsatılarak, kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında imzalanan protokoller uyarınca kamu personeline ''promosyon'' adı altında ek mali imkan sağlandığına işaret edildi.
Bankalar tarafından sunulan ek mali imkanların tasarrufuna ilişkin olarak kamu kurum ve kuruluşlarında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla düzenlenen Başbakanlık Genelgesi'nin 4. maddesinde, banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının personele dağıtılmasının genel ilke olarak benimsendiği belirtilen dilekçede, bununla birlikte toplam miktarın üçte birini geçmemek üzere komisyonca belirlenecek tutarın, birim personelinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ayrılabileceğinin hükme bağlandığı kaydedildi.
Milli Eğitim Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığının 2010/8 sayılı Genelgesi ile bu duruma açıklık getirildiği vurgulanan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
''Genelgede 'Banka promosyon miktarının tamamının kamu görevlisine dağıtılması esas olup üçte birini geçmeyecek şekilde ihtiyaçlarda kullanılması istisnadır. Nitekim Başbakanlık genelgesinde (ayrılabilecektir) ifadesi kullanılarak bu konuda idarelere takdir hakkı tanınmıştır. Bu sebeple 1 Şubat 2010 tarihinden itibaren promosyonların tamamı çalışanlara dağıtılacaktır' ibarelerine yer verilerek Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki tüm iş yerlerine banka promosyonlarının tamamının çalışanlara dağıtılması talimatı verilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığının genelgesi illere dağıtılarak bakanlık personeli açısından duruma açıklık getirilmesine karşılık, diğer bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlarda banka promosyonlarının yüzde 100'ü çalışanlara dağıtılmamakta, her kurum komisyon kararı ile farklı oranlar uygulamaktadır. Bu bağlamda, tüm kurumlarda banka promosyonunun dağıtılması bakımından eşitliğin sağlanabilmesi için ilgili Başbakanlık Genelgesi'nin değiştirilmesi ve Milli Eğitim Bakanlığının genelgesine paralel biçimde yeni bir genelge çıkarılması hususunda gereğini arz ederiz.''
AA