Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Otomotiv ihracatında tarihi rekor - Makro Ekonomi Haberleri

        Ekonominin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün ihracatı, yılın ilk beş ayında yüzde 34 oranında artarak, 7 milyar 787 milyon dolara ulaştı. İhracat, bu rakamla 2003 yılının tamamında yapılan 7 milyar 191 milyon dolarlık ihracatı geride bıraktı.

        Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden derlenen bilgilere göre, ihracat kalemleri arasında 2 milyar 737 milyon 654 bin dolar ile binek otomobiller ilk sırada yer aldı. Bunu otomotiv yan sanayi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi.

        En fazla ihracat artışı, hava ve uzay taşıtlarında gerçekleşirken, yalnızca demiryolu taşıtlarında gerileme oldu. Ocak-mayıs döneminde, yüzde 34 oranında artarak 7 milyar 787 milyon 19 bin doları bulan ihracat, geçen yılın aynı döneminde 5 milyar 792 milyon 648 bin dolarda kalmıştı. Mayıs ayında ise yüzde 33'lük artışla 1 milyar 869 milyon 752 bin dolara ulaşan ihracat, geçen yılın aynı ayında 1 milyar 400 milyon 785 bin dolar olmuştu.

        14 ÜLKEYE İLK KEZ İHRACAT

        Sektör, yılın ilk 5 ayında, 14 serbest bölgenin yanı sıra 162 ülke ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Yoğun olarak Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen ihracatta, Almanya 1 milyar 190 milyon 408 bin dolar ile ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi İtalya, Fransa, İngiltere ve İspanya izledi. Sektör, bu dönemde Dağıstan Cumhuriyeti, Yeni Kalodenya, Kongo, Ceuta, Nijer, Faroe Adaları, Kuzey Kore, Virjin Adaları, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fransız Polinezyası, Bostvana, Gambiya, Gine-Bissau ve Küba ile TÜBİTAK ve Samsun serbest bölgelerine ilk kez ihracat yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ