Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Etanol spekülatörüyüm - Makro Ekonomi Haberleri

        FOSİL kökenli enerji kaynaklarınını küresel ısınmaya yol açtığı artık su götürmüyor. Dünya bir yandan küresel ısınmaya neden olan gazların salınımının azaltılmasını, öte yandan ise çevre dostu diye öne sürülen biyolojik yakıtların gerçekte ne kadar çevreci olduğunu tartışıyor.

        İşte tam bu tartışmaların ortasında yatırımlarıyla dünya siyasetine yön verme yeteneğine sahip olan Amerikalı para sihirbazı George Soros, biyoyakıt üretimine önemli bir yatırım yaptığını açıkladı. Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlenen Etanol Zirvesi’nde konuşan Macar asıllı Soros, Brezilya’da şeker kamışından etanol üretilmesi için 900 milyon dolarlık yatırım yaptığını ilan etti. Soros, "Brezilya’da ’spekülatör’ lafının negatif bir çağrışım yaptığını farkettim. Ama itiraf etmek durumundayım: Ben etanole yatırım yapan bir spekülatörüm" dedi.

        BREZİLYA PAZARI DOYDU

        Etanolü mısırdan elde eden ABD, yüzde 37 ile dünyanın bir numaralı etanol üreticisi. Brezilya ise yüzde 35 ile dünyanın iki numaralı üretici ve bir numaralı ihracatçısı. Biyoyakıtı şeker kamışından elde eden Brezilya’nın yönteminin daha verimli ve daha çevreci olduğu iddia ediliyor. Ayrıca Brezilya, biyoyakıta en iyi motor uydurmuş ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Çünkü araçların yüzde 80’inin motoru sadece etanol ya da benzin-etanol karışımıyla çalışacak şekilde üretilmiş durumda. Bu yıl şeker kamışından 20 milyar litre etanol üretmesi beklenen Brezilya’nın kendi pazarı doymuş durumda, bu nedenle kendisine yeni pazarlar bulması gerekiyor.

        Soros da bu durumun farkında. Brezilya’nın önündeki en önemli engellerden biri ABD’nin kendi mısır üreticisine yönelik sübvansiyonu ve ithal etanole neredeyse maliyetine yakın vergi koyması. AB de ABD gibi Brezilya etanolüne yüksek vergi uyguluyor, bu da biyoyakıtın rekabet gücünü azaltıyor. George Soros, fosil yakıta alternatif olarak biyolojik yakıta talep artarken Amerikalı ve Avrupalı liderlerin gümrük duvarlarını indirerek etanolü daha güvenilir bir yatırım alanı yapacaklarını umduklarını söyledi.

        Etanolde kim ne diyor

        Şekerkamışı ve mısır gibi bitkilerden elde edilen etanol, fosil yakıtlara karşı sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor.

        OLUMSUZ BAKIŞ

        Çiftçilerin biyoyakıta uygun tarım ürünlerine yönelmesi dünya gıda dengesini tehlikeye atar, hayvan yemi, dolayısıyla gıda fiyatları artar.

        Bir diğer eleştiri konusu ise Brezilya’da şeker kamışı üretimi için dünyanın akciğeri sayılan Amazon ormanlarının tahrip edilme olasılığı. Uzmanlar, ormanların yok olmasının küresel ısınmayı azaltmak için atılan adımların başarısızlığa uğramasına yol açacağı uyarısı yapıyor.

        Bu tür endişeler Küba Devlet Başkanı Fidel Castro ve Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez gibi liderler tarafından da dile getirildi.

        OLUMLU BAKIŞ

        Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva gibi biyoyakıtı destekleyen liderler ise dünyada yeterli tarım alanı bulunduğunu, böylece yoksul kesim için yeni bir geçim kaynağı yaratılacağını savunuyor.

        Dünyanın bir numaralı şeker kamışı üreticisi olan Brezilya’da ekili alanların sadece yüzde 9’unun biyoyakıta ayrıldığına işaret ediliyor. Sao Paulo eyaletinin biyoyakıt bölümünün başkanı Jose Goldemberg, "Şeker kamışı üretmek için başka bir üründen vazgeçmeniz gerekmiyor. Amazon ağaçlarını kesmenize de gerek yok, çünkü şeker kamışı sulak arazide yetişmez" diyor.

        Brezilya’da uygulanan yeni teknolojiler sayesinde bir hektar alanda üretilen 2 bin şekerkamışından 6 bin litre etanol üretilebildiği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ