Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Dubaililer de Zorlu gibi güvenmeliydi' - Makro Ekonomi Haberleri

        İBB Başkanı Kadir Topbaş, İETT arazisi davasını kazanmasına karşın parayı yatırmayıp süre isteyen Sama Dubai için "Karayolları arazisini alan Zorlu devlete güvendi, parasını yatırdı, Dubaililer de güvenmeliydi" yorumunda bulundu.. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İETT Garajı ihalesine en yüksek teklifi veren ancak ihale parasını verilen sürede yatırmayan Dubai Şeyhi El Maktum'un sahibi olduğu Sama Dubai'nin yatırdığı teminatla ilgili hukukçuların çalışma yaptığını belirtti. Kararlarının arkasında olduklarını söyleyen Topbaş, "(Ahmet) Zorlu güvendi, Karayolları için parasını yatırdı, biz Dubaililerin de güvenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Topbaş, İETT arazisi ihalesiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

        ENGEL İSTANBUL'A KAYBETTİRİR

        * İETT arazisinden 830 milyon YTL (KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL) gelecekti. Ancak para yatırılmadı. Davalar gerekçe gösterildi. Sonuçta para kasaya girmedi. Bu bazı yatırımları aksatacak mı? Ulaşım sorununun çözümü için 15 milyar dolarlık bir yatırım projeksiyonu yapmıştık. İETT arazisinin bize ciddi bir kaynak yaratacağı gözardı edilemez. Ama maalesef birtakım davalar sonucunda ihaleyi alan firma parayı yatırmadı. Her geçen gün faiz itibariyle hesaplandığı zaman kentin aleyhine işleyen bir durum söz konusu. Kasamızda olsaydı para faizlerle birlikte iyi bir rakama ulaşacaktı. İhalenin bu şekilde olması ve paranın yatırılmaması, yatırımlar açısından büyük bir kayıp. Ulaşımı ne kadar erken çözersek İstanbullu'ya zamanını iyi kullandıracaktık.

        * Davalar aleyhe sonuçlanırsa... Açılan dava yargı sürecinin sonunda beklediğimiz tarzda sonuçlanmaz ise eksiklikler varsa düzenleyerek yeniden satışa çıkaracağız. Bu arazi kıymetli bir arazi. Geciktirenler burada ne kadar memnun kalacaklardır bilmiyorum. Bunları kendileri takdir edecek. Engeller sonucunda İstanbul kaybedecek. Üç yılda İstanbul'da yaptığımız ulaşım yatırımları 4 milyar dolar civarında. Yatırımlar sürüyor. 4 milyar YTL'lik metro çalışması var. Geçmişte temel atarken açılış yaparken sanatçılar getirmek suretiyle kamuoyuna yansıtılıyordu. Açılışının yapılması beklenen birçok proje tamamlandı. Bunlar kamuoyuna yansımıyor. Bazılarını sessizce açıyoruz.

        * Açılan davalar aleyhinize sonuçlanırsa bu rakamın üstünde mi satmayı hedefliyorsunuz? Umudum mahkemenin bir an önce sonuçlanması. Ancak bu arazi çok önemli bir kaynak. Kesinlikle yeniden ihale açarsak bu rakamın üstüne çıkmayı hedefliyoruz. Para kasamıza yatırılmış olsaydı ihalelerde ve yatırımlarda aksama olmayacaktı. 5 tünel ihalemizi iptal ettik. Bu ihalelerde şimdi, 'kredini getir, ihaleyi al' yöntemi uyguluyoruz. Ödemeleri de hakedişten 1 yıl sonra yapmaya başlıyoruz. İETT arazisinin ihale sürecinin ve davaların sonuçlanmasını bekliyoruz. Kararımızın arkasındayız. Örneğin, Karayolları arazisini kazanan Zorlu Grubu güvendi ve parasını yatırdı. Dubaililerin de güvenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü biz kararımızın arkasındayız. Hukuksal açıdan değerlendirmeler yapıyoruz. 24 milyon dolarlık teminata gelince; o rakam sürece bağlı. Arkadaşlarımız çalışıyor. İhale iptal edilirse bu fiyatın altına düşer mi diye endişe etmiyorum. Çünkü burası altın değerinde bir arazi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ