Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TMSF'nin deneyimi ders oldu - Makro Ekonomi Haberleri

        Son yıllarda birçok banka ve ilişkili şirkete el koyarak satışını gerçekleştiren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) deneyimleri başka ülkelere de örnek oldu. Bankacılık sektörü sıkıntılı olan Rusya'nın tasarruf sigorta fonu (DIA) TMSF'den yardım istedi. TMSF, uzmanları da Rus uzmanlara iki gün boyunca ders verdi. TMSF Strateji Geliştirme Daire Başkanı Abdullah Canbek, Rusya Tasarruf Sigorta Fonu'nun (DIA) Türkiye'de TMSF'nin deneyimlerinden yararlanmak için kendilerine başvurduğunu ve iki gün boyunca birifing aldığını söyledi.

        YATIRIM HASAPLARI

        Uluslararası Mevduat Sigortacıları Birliğinin (IADI) 1. Bölgeler Arası Konferansı'nın, 26-27 Haziran 2007 tarihlerinde TMSF'nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilmesiyle ilgili sohbet toplantısı düzenlendi. Canbek, konferansın tanıtımına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, TMSF, Yatırımcıları Koruma Fonu ve Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun Avrupa Birliği uyum yasaları gereğince mevduatın yanı sıra yatırım hesaplarının da sigorta kapsamına alınması için bir çalışma yürüttüğünü kaydetti. Canbek, AB müktesebatındaki mevduat tanımının Türkiye'deki tanımdan farklı ve çok geniş olduğunu, gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarını içerdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bizdeki sigortalanan mevduat ise sadece tasarruf mevduatı. Bizdeki tanımı genişletmemiz gerektiğini görüyoruz. Ama nerelere kadar genişletiriz, TMSF'nin faaliyet alanına hangileri girer, SPK'nın, Yatırımcı Koruma Fonu'nun alanına giren, bizim alanımıza giren neler olur? Bunlar da zaman içinde onlarla yaptığımız çalışmalarla neticelenir. Son söz yasama organınındır.''

        Sigorta tutarını aşağı çekmek anlamlı değil

        TMSF Sigorta ve Risk İzleme Daire Başkanı Rıdvan Çabukel de toplantıda yaptığı konuşmada AB mevzuatı gereğince asgari 20 bin Euroluk sigorta olduğunun altını çizerek, "Biz ise bunun biraz üzerindeyiz. 26-27 bin Euro civarındayız. Bu rakama baktığımızda çok da aşağı çekmek anlamlı değil. Güven açısından baktığımızda zaten aşağı çekilmesi mevduat sahiplerinin güvenini azaltıcı bir unsurdur. Bizim riskimiz açısından baktığımızda bir risk görmüyoruz. Zaten biz mevduat sahiplerinin yüzde 92'sini garanti altına alıyoruz. Burada önümüzdeki dönemde özellikle AB'ye yönelik uyum sürecinde yapmamız gereken şey, tüzel kişilerin de sigorta kapsamına dahil edilmesi. Bunu dahil ettiğimizde de garanti kapsamına aldığımız mudi sayısı yüzde 98'lere kadar çıkacaktır. Maliyetimiz de 98'den 110'e çıkacaktır, yani yüzde 10 kadar bir artış olacaktır. Bunun de TMSF açısından önemli bir risk olduğunu düşünmüyorum'' diye konuştu.

        20 ülkenin TMSF'si Türkiye'ye geliyor

        TMSF'nin ev sahipliğinde 47 üyesi olan IADI'nın Bölgesel Komiteleri, Avrupa, Avrasya ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) tarafından düzenlenecek olan konferansta, finansal güvenlik ağı aktörleri arasındaki bilgi paylaşımından banka iflaslarına kadar çok sayıda konu tartışılacak. Konferansta 20 ülkeden 28 katılımcı görüşlerini aktaracak. Toplantı Conrad Otel'de yapılacak.

        Sabah

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ