Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Elektrik kesintisi kapıda - Makro Ekonomi Haberleri

        Aşırı sıcaklar nedeniyle klima kullanımının artması nedeniyle elektrik tüketimi Türkiye tarihinin en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Üretimin yetersiz kalması, aşırı sıcakların trafo ve iletim hatlarında arızalara yol açması, orman yangınları gibi nedenlerle sıklaşan elektrik kesintileri, özellikle Akdeniz ve Ege bölgesindeki tüketicileri çileden çıkarıyor. TEİAŞ ise tüketimde bugün yine rekor bekliyor. Geçen hafta boyunca yüksek seyreden elektrik tüketimi yeni haftaya da rekorla başladı. Geçen yıl bu aylarda günlük 520 milyon kilovatsaat (kWh) düzeyinde olan günlük elektrik tüketimi bu yıl temmuzda ortalama 570 milyon seviyelerine çıkmıştı. Geçen hafta ise 580-606 milyon kWh arasında seyretti. Türkiye'nin elektrik üretim ve tüketimini kontrol eden Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) üç vardiya halinde görev yapan ekiplerle 24 saat aralıksız çalışmalarını sürdürürken, geçen yılki gibi büyük çapta bölgesel elektrik kesintisi yaşanmaması için mücadele ediyor.

        Bugün rekor aşılacak

        Türkiye'nin günlük elektrik tüketimini bir gün önceden tahmin ederek bir gün sonraki üretimin planlamasını yapan TEİAŞ, geçen hafta boyunca artırdığı tüketim tahminini bu hafta da artırmaya devam ediyor. Geçen hafta cuma günü Türkiye tarihinin en yüksek elektrik tüketimi tahmininde bulunarak öğle saatlerinde 28 bin 500 megavatlık puant (en yüksek tüketim noktası) seviyeye ulaşacağını duyuran TEİAŞ, bugün için tüketim tahminini daha da yukarı çekti.

        TEİAŞ'a göre bugün 11-12 saatlerinde puant tüketim 28 bin 600 megavatı bulacak. Bürolarda öğle molası verilen 12-13 saatlerinde 28.100 megavata kadar düşecek elektrik tüketimi 13-14'te yeniden artarak 28 bin 400 megavata, 15-16 saatlerinde de 28 bin 600 megavata çıkacak. Bu rakamlar, Türkiye tarihinde bugüne kadar görülen en yüksek elektrik tüketimini gösteriyor.

        Elektrik tüketiminde en yüksek artış, otellerde kullanılan klimalar dolayısıyla Akdeniz ve Ege sahil şeridinde yaşanıyor. TEİAŞ yetkilileri, bu bölgelerde tüketimin geçen yıla göre yer yer yüzde 15-20 daha fazla olduğunu belirtiyor. Sıcaklar ve yangın dolayısıyla trafo ve iletim hatlarında çıkan arızalar da eklenince, tüketim talebinin karşılanamaması nedeniyle elektrik kesintileri kaçınılmaz oluyor.

        Tavuklar telef oldu Üretim ve tüketim dengesini düzenli elektrik kesintileriyle dengelemeye çalışan TEİAŞ, yoğun elektrik talebinin bir anda bölgesel kesintiye yol açmasını önlemek için gezdirerek kesinti yapma yoluna gidiyor. Bunda da öncelik tüketimin yoğun olduğu Ege ve Akdeniz'in iç kesimlerine veriliyor. Bu durum da tüketicilerin mağduriyetine yol açıyor. Tarsus'ta geçen hafta yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle bölgedeki tavuk çiftliklerinde binlerce tavuk telef oldu. Isparta'da sanayiciler, aşırı elektrik kesintilerinden zarara uğradıklarını belirterek Isparta Valiliği'nden kesintilere son verilmesi için yardım istedi. Enerji Bakanlığı yetkilileriyle temasa geçen valilik, yaz aylarında bölgede geçen yıla göre elektrik tüketiminin yüzde 62 arttığını, kesintinin bundan kaynaklandığını belirterek, vatandaşlardan tüketimin yoğun olduğu saatlerde klima kullanımı ve aşırı elektrik tüketiminden kaçınmalarını istedi. İç bölgelerdeki kesintiler yetersiz kalınca, sahil kentlerinde de kesintiler kaçınılmaz hale geldi. Antalya'nın Kemer ilçesinde kesintilerin artması üzerine Kemer Turizmci İşadamları Derneği'nde önceki gün 'mum yakma' eylemi düzenlendi. Sanatçı Haluk Levent ise, Alanya'da elektriklerin beş saat süreyle kesilmesi nedeniyle cumartesi günkü konserini iptal etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ