Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Krizlerin tesellisini alkolde arıyoruz! - Makro Ekonomi Haberleri

        Ipsos KMG Perakende Ölçüm ve Araştırmaları Bölümü tarafından İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da gerçekleştirilen Ev Dışı/Yerinde Tüketim Paneli, ilk altı ay sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, 2006 yılında 2005 yılına göre yüzde 9’luk düşüş yaşanan pazarda, 2007 tüketimi, 2005 seviyelerinin de üzerinde gerçekleşti. Alkollü içecek pazarının yüzde 82’sini oluşturan bira tüketimi yüzde 37 artarak alkollü içecek pazarının büyümesine öncülük etti.

        EN ÇOK VOTKA PAZARI BÜYÜDÜ

        Votka yüzde 41 oranında büyüyerek alkollü içeceklerde en yüksek büyümeyi gerçekleştirdi. Alkollü içeceklerde en büyük düşüş ise romda yaşandı. Rom tüketimi 2007 yılının ilk yarısında yüzde 34 oranında azaldı. Ocak-Haziran 2007 döneminde söz konusu 5 ildeki toplam alkollü içecekler pazarında tüketim miktarı, bir önceki döneme göre yüzde 35 artarken, birada yüzde 37, rakıda yüzde 19, şarapta yüzde 29, viskide yüzde 35, cinde yüzde 11, tekilada yüzde 3, konyakta yüzde 1’lik artış yaşandı. Likörde ise yüzde 26 oranında düşüş gözlendi. Kategori bazında birada yüzde 82, rakıda yüzde 9, şarapta yüzde 7 ve diğer içeceklerde yüzde 2’lik artış oldu.

        Aromalı bira pazarı büyüyor

        Ipsos KMG Perakende Ölçüm ve Araştırmaları Koordinatörü Renan Burduroğlu, yaptığı değerlendirmede, 2006 yılında ciddi düşüş yaşanan alkollü içecek pazarında, 2007 yılı tüketiminde büyüme gerçekleşerek 2005 yılı seviyesine gelindiğini belirterek, “Alkollü içecek pazarında önemli role sahip bira, diğer kategorilere göre en fazla büyüyen grup olarak karşımıza çıkıyor” dedi. 2007’nin ilk yarısının bira pazarı için yeniliklerin ön plana çıktığı bir dönem olduğunu belirten Burduroğlu, yeni ürünlerin yanı sıra aromalı biraların da piyasaya çıkması ile yeni bir pazar yaratıldığını kaydetti. Burduroğlu, “Aromalı biraların toplam tüketimin henüz çok küçük bir kısmını oluşturmasına karşın yeni tatlarıyla tüketiciye değişik alternatifler sunduğu da bir gerçek. Önümüzdeki dönemlerde bira pazarının bu yeni kategori ile bir miktar büyüme sağlayabileceğini düşünüyoruz’’ dedi.

        İstanbul bira tüketiminde lider

        Cafe ve pub, eğlence kanalları, otel ve restoranlarda sürdürülen panele göre bira tüketiminin eğlence kanallarında daha yoğun tüketildiği görüldü. 2007 yılının ilk 6 ayında bira tüketiminin yarısı (yüzde 51) bu eğlence kanallarında gerçekleşti. 5 il bazında karşılaştırma yapıldığında bira tüketiminde yüzde 60 ile İstanbul ilk sırada yer aldı. İstanbul’u, yüzde 20’ye yakın bir orana sahip olan İzmir ve yüzde 15 ile Ankara izledi.

        Akşam

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ