Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Memur sendikaları birleşmeli' - Makro Ekonomi Haberleri

        Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ve beraberindeki heyet, Türk-İş Genel Başkanı Kılıç'ı, konfederasyon genel merkezinde ziyaret etti.

        Aksu, burada yaptığı konuşmada, hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan, ''Kamu kesimi toplu sözleşme çerçeve protokolü'' ile düşük ücretli işçilere yüzde 35 zam yapıldığını anımsattı.

        Kendilerinin de toplu görüşmelerde bu zam oranının memurlara da verilmesini talep ettiklerini ifade eden Aksu, ''Bu bir emsaldir. Yapılan sözleşmede hükümet bir inisiyatifi kabul etmiştir. Devlet, vatandaşları arasında ayrım yapmamalıdır'' diye konuştu.

        Aksu, çalışanların aslında daha fazlasını hak ettiklerini, ancak Türk-İş'in bu konuda bir fedakarlık yaptığını dile getirerek, memur maaşlarına benzer bir artış yapılmasının, çocuğu okula gidecek, kışa hazırlanacak memuru bir nebze de olsa rahatlatacağını söyledi.

        Bu rakamın memurların hakkı olduğuna inandıklarını vurgulayan Aksu, Türk-İş'ten destek istediklerini söyledi.

        -TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI KILIÇ-

        Kılıç ise hükümetle yaptıkları görüşmeler sonunda örnek bir sözleşme imzalayarak, 2007 yılı için sunduklarını ifade etti.

        Açlık sınırı altındaki ücretlerin mutlaka iyileştirilmesi ve insanca yaşamaya yakışır seviyeye çıkarılması gerektiğini dile getiren Kılıç, yoksulluk sınırındaki ücretlerin de güçlendirilmesiyle çalışanların huzur içinde çalışmalarının sağlanacağını söyledi.

        Kılıç, ayrıca çalışanların vergi yükünün asgariye indirilmesi ve ele geçen paranın alım gücünün korunması gerektiğini vurguladı. Kılıç, ''Mutlaka sonuna kadar yanınızdayız. Kendimiz için ne istiyorsak, sizin için de aynı şeyi layık görüyoruz'' dedi.

        Toplu görüşmelerin, kendilerinin hükümet ile imzaladıkları protokole paralel bitmesinin en büyük temennileri olduğunu belirten Kılıç, toplu görüşme yerine, toplu sözleşme düzenine geçilmesinin de daha sağlıklı sonuç alınmasına olanak yaratacağını kaydetti.

        -''15 GÜNDÜR İLK DEFA GÜLÜYORUM''-

        Aksu, Kılıç'ın bu sözleri üzerine, ''15 gündür ilk defa gülüyorum, sayenizde'' dedi.

        Aksu, bir gazetecinin, ''Türk-İş'e taktik almaya mı geldiniz?'' sorusuna, ''Yöntemlerini herhalde bize söyleyeceklerdir'' yanıtını verdi.

        Seçim öncesi olması ve grev silahının işçilerin sonuç almasını kolaylaştırdığını söyleyen Aksu, kendilerinin elinde bu olanakların olmadığını, bu nedenle kamuoyu desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

        Aksu, KESK'in yaptığı ''grev çağrısının'' hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

        ''Her konfederasyonun bir tarzı vardır. Bunu şimdi duydum. Bize çağrı gelmedi. Çağrı, konfederasyon ziyareti ile olur, sokakta bağırarak, çağrı olmaz. Bize gelirlerse oturur, görüşürüz. Bu konudaki ilk çağrıyı da biz yapmıştık. 'İstediğimiz verilmedi' diye masadan ayrılmadık. Bu bizim tavrımız değil, KESK ciddi olarak bizi ziyaret ederse yönetimde oturur, değerlendiririz.''

        Kılıç da bir gazetecinin THY'deki toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin sorusunu yanıtlarken, aldığı tepkilere göre olumlu gelişmelerin devam ettiğini ve belli mesafe alındığını söyledi. Henüz sonuç alınamadığını ifade eden Kılıç, görüşmelerin masa başında bitirilmesinden yana oldukları vurguladı.

        Toplu görüşmelerde memur konfederasyonlarına çağrıda bulunan Kılıç, ''3'ü bir araya gelir yeni bir strateji geliştirirse etkin, kararlı bir duruş belirlenirse yararlı olur. Biz birlikte hareket etme refleksiyle sonuç aldık. Hükümet ile yapılan görüşmelere, gün bitmese grev kararı alıp, kararlılığımızı ortaya koyacaktık. 3 konfederasyon bir araya gelip strateji belirlemeliler, ortak hedefte birleşmeliler'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ