Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Gözler Japonya'ya çevrildi - Makro Ekonomi Haberleri

        Japonya Merkez Bankası, cuma günü Bernanke müdahalesi ile kendine gelen piyasaların üzerine kabus gibi çökecek mi, yoksa topa hiç girmeyecek mi? Bunun yanıtını perşembe günü alacağız.

        Japonya Merkez Bankası'nın başındaki isim Fukui. Ülkede uzun yıllardır devam eden sıfır faiz politikasına geçtiğimiz yıl son veren ve toplam iki faiz artırımı ile oranları yüzde 0.5'e çıkartan bürokrat. Dönem içerisinde yaptığı faiz artırımları piyasada fazla etki yaratmamıştı ama bu sefer de aynı şeyi yaparsa durum biraz daha farklı olacak...

        Şimdilerde tüm piyasaların kaderi Fukui'nin iki dudağı arasından çıkacak sözlere bağlı. Eğer Fukui başkanlığındaki komite Japonya'da faizlerin artırılmasına karar verirse işte o zaman işler gerçekten sarpa sarmaya başlayacak. Zaten diken üzerinde olan piyasalar bir darbe de Japonya'dan yiyince yıkılmış analist görüntüleri yine tüm gazete sayfalarını süsleyecek.

        Aslında son dönemde yaşanan çalkantı olmasa Japonya'nın bu dönemde faizleri artırması normal karşılanacaktı. Hatta birçok analist, sene sonuna yönelik yaptığı projeksiyonda Japonya'da faizlerin bir veya iki kez artırılabileceğini ve bunun da normal olduğunu söylüyordu. Ancak ABD kaynaklı son likidite ve kredi krizi piyasadaki kartların yeniden dağıtılmasına neden oldu.

        Bu arada şunun altını çizelim: Japonya'nın faiz artırıma gitmesi kötü senaryo. Piyasa geneline baktığımızda genelde Fukui'nin kötü bir sürpriz yapmayacağı beklentisi hakim. En azından piyasalar böyle olmasını umuyor. Çünkü bu kadar kısa sürede bu kadar darbe piyasalar açısından fazla olabilir...

        'Japonya Merkez Bankası ne yapabilir?' sorusunu İş Yatırım'ın Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı olan Şant Manukyan'a yönelttik. Manukyan son dönemde yaşanan gelişmeler nedeni ile Japonya'nın faizleri değiştirmeyeceğini düşünüyor. Piyasa beklentisinin de bu yönde olduğunu belirten Manukyan, şunları söyledi:

        "Daha önce yaptığı açıklamalarda "ABD ekonomisinde yaşanan gelişmeleri takip ettiklerini" net bir şekilde söyleyen BOJ’un tüm bu belirsizlik içinde faiz arttırımına gitmeyi tercih etmeyeceği yönünde bir beklenti var. Aslında faizlerin yüksek olması merkez bankaları açısından kötü zamanlarda piyasaya müdahale fırsatı veren bir durum. BOJ, 1990'lı yılların sonunda faizler 0 seviyesinde olduğundan deflasyonla mücadelede fazla bir etkinlik gösterememişti."

        Peki BOJ ya faizleri artırırsa? Sorunun yanıtını yine Şant Manukyan veriyor:

        "Olası bir faiz artışı gerek Yen'in değerini gerekse piyasa beklentilerini sert bir şekilde etkileyeceğinden global piyasalar üzerinde satış baskısı yaratacaktır"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ