Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Çin ile rekabet imkansız değil" - Makro Ekonomi Haberleri

        Üzülmez, dünya piyasalarını etkileyen Çin'in, her şeye rağmen Türkiye'deki ülke sanayicisi için altından kalkılamaz bir durum olmadığını, bunun için karamsar bir tablo çizmek yerine rekabet olanaklarının artırılması gerektiğini ifade etti.

        Türkiye'deki sanayi kuruluşları için Çin ile rekabet etmenin iki önemli kuralının "daha kaliteli üretim yapmak ve markalaşmak" olduğuna dikkati çeken Üzülmez, "Çin'in bu durumu hep böyle gitmeyecek. Onlarında global ekonomiye adapte olmalarıyla birlikte fiyatlar arasındaki uçurum da zamanla azalacak" dedi.

        Çin'de üretim durumlarıyla ilgili incelemeler yaptıklarını ifade eden Üzülmez, "Çin'deki kaliteli ürünler bizim fiyatlarla hemen hemen aynı. Bu nedenle, Çin mallarıyla rekabeti gözümüzde fazla büyütmemeliyiz ancak bu arada kalite ve markalaşmayı da ihmal etmemeliyiz" diye konuştu.

        "Ülke liderleri Çin mallarına göz yumuyor"

        Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk ise Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ürünlerinin Türkiye'de en fazla ara mamul üretimi ve tekstil sektörünü etkilediğini vurguladı.

        Çin'in tüm dünyaya, kalitesiz ve ucuz ürünler sunduğunu anlatan Öztürk, "Aslında, dünyadaki pek çok ülkenin idarecileri, ülkelerine ucuz Çin mallarının girmesinden mutlu. Çünkü ucuz mal, geliri düşük olan vatandaşını mutlu ediyor. Uzun vadede Çin'in dünyadaki etkisinin azalacağını, fiyatların dengeye geleceğini düşünüyorum" dedi.

        Türk sanayisinin de Çin ile rekabet etmenin yollarını arayıp bulması, rekabeti öğrenmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, "Markalaşma ve kaliteyi artırıp, kamu ve özel sektör üzerine düşeni yaparsa, Çin ile rekabet edilebilir. Konya başta olmak üzere Anadolu'daki KOBİ'lerimizin 'markalaşma ve kalitenin' yanında üretimde yüksek teknoloji kullanımına geçilmesi de rekabet için çok önemli" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ