Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İnternetten faizsiz kredi - Makro Ekonomi Haberleri

        Matt-Jessica Flannery ve Premal Shah tarafından 2004 yılında kar amacı gütmeden kurulan Kiva.org, mikrofinans şirketleriyle birlikte çalışıyor.

        Gelişmekte olan ülkelerdeki ihtiyaç sahibi küçük işletmeleri belirleyen Kiva, bunları internetten yayınlayarak, kredi vermek isteyen kişi ya da kişileri belirliyor.

        Kredi vermek isteyenler 25 dolardan başlayarak istedikleri miktar parayı PayPal yoluyla kredi kartlarından ödüyorlar.

        Para aracı mikrofinans şirketleri aracılığıyla alınıp, Afrika'da, Azerbaycan'da ya da Ekvator'da bulunan ve kredi arayan küçük esnafa veriliyor.

        İhtiyaç sahibi kişi genelde 6-12 ay arası değişen sürelerde aldığı krediyi Kiva.org'a geri ödüyor.

        Kiva ise parayı sahibine iade ediyor ya da para yeniden kullanılmak üzere tekrar siteye aktarılıyor.

        Bu süre zarfında parayı kullanan kişi elektronik posta ile sponsorunu gelişmelerden haberdar edebiliyor. Şeffaf bir hizmet anlayışı amaç edinen Kiva, paranın nasıl kullanılacağını ve ayrıntılarını da yayınlıyor.

        Kiva'nın destek olduğu işletme sahipleri ve aracı kuruluşlar büyük oranda Afrika ülkelerinden ayrıca Asya ve Güney Amerika bölgelerinden oluşuyor.

        Ortadoğu'dan ise Irak destekleniyor. Mikrofinans son yıllarda oldukça rağbet görüyor. En son geçtiğimiz yıl Muhammad Yunus, Bangladeş'te kurduğu mikrofinans bankası ile Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü.

        Gelişmekte olan birçok ülkedeki yatırımcılar 50-100 dolar gibi çok küçük miktarlarla hayatlarını düzene sokup yeniden şekillendirebiliyorlar.

        Amerika gibi gelişmiş ülkelerde yaşayanlar için çoğu zaman bu miktarlar çok kolaylıkla karşılanabiliyor.

        Kiva.org'da kredi veren kişiler çoğunlukla bir-kaç kişiden oluşsa da bazen tek bir üniversite öğrencisi bile küçük bir esnafın hayatını değiştirebiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ