Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sakarya-Kocaeli'nde su savaşı - Makro Ekonomi Haberleri

        Komşu iki ilden Sakarya'nın içme suyunu temin ettiği Sapanca Gölü'nden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ikinci bir isale hattı ile su çekmek istemesi, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) tepkisine neden oldu.

        ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk, Sakarya'da geçtiğimiz yıllarda 10 metre derinlikte su alınabilirken bugün 90-100 metrelerde zor su bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Derelerimiz kurudu. Sakarya Nehri çok zayıf akıyor. Üstüne üstlük. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bizim içme suyumuzu alarak hem bahçe sulamasında kullanıyor, hem de sanayiye işlem suyu olarak satıyor.

        Gebze'ye buradan su veriyor. Sapanca Gölü'nde yıllık 120 milyon metrüküp su rezervi var. 10 milyon metreküpü deşarj edilmeli. 60 milyon metreküpünü Sakarya ili kullanmalı. 35 milyon metreküpü Kocaeli'deki hem Tüpraş hem Kocaeli'nin de kuruluşlarının kullanması lazım. Ama ne var ki Kocaeli 75 ila 90 milyon metreküpe kadar su kullanıyor. En büyük sıkıntımız bu. Gebze ve Kocaeli sanayisi için, Yuvacık Barajı'ndaki su rezervi bitince, Sapanca Gölü'nden ikinci bir isale hattı çekmek için 168 santimlik boru döşüyorlar. Sakarya için Sapanca'dan başka su rezervi yok. Bu da elden gitti. Sapanca havzasının koruması, kollanması lazım. Her isteyen boru döşeyip su çekebiliyor. Sahipsiz."

        BAŞBAKAN EL KOYSUN

        Göldeki suyun sahilden 10 metre çekildiğini belirten Öztürk, "Sapanca Gölü'nün durumu vahim. Eğer yağışlar hızlanmazsa, susuz kalabiliriz. Böyle giderse 1 ay sonra kimse hayat bulamaz. Başbakan'ın el koyması, gölün sahibinin belirlenmesi lazım" diye konuştu. Erol Öztürk, kapaklar kapatıldığı için kendini yenileyememesi nedeniyle gölün her geçen gün kirlendiğini de kaydetti.

        TASARRUFTA TİTİZ DAVRANIYORUZ

        Adapazarı'nda su ile işlemi olan pek sanayi kuruluşu bulunmadığını da belirten Öztürk, "Sanayi kuruluşlarımızın pekçoğu yeraltı suyu kullanıyor. İçme suyumuza pek zarar vermiyorlar. Sakarya'da sanayiye su verememe, üretim aksaması gibi bir durum olmaz" dedi.

        Sakaryalıların su konusunda titiz davrandıklarını ifade eden Öztürk, vatandaşları da su tasarrufu için bilinçlendirdiklerini bildirdi.

        Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kanbak, illerinde susuzluk nedeniyle çalışmayan, problem yaşayan şirket bulunmadığını söyledi. Ancak daha önce Yuvacık Barajı'nda sular azaldığı için büyük problem çıktığını anımsatan Kanbak, şöyle devam etti:

        "Bu problem sonrası belediye tedbirler aldı. Bu tedbirlerden biri de Sapanca Gölü'nden Yuvacık Barajı'na bir su hattı çekilmesiydi. Maksat da -barajda su fazla olduğunda dışarı atılıyordu- su fazlalığını göle toplamak, barajın suyunun azaldığı zaman gölden takviye etmek. Benim bildiğim belediyenin ikinci bir isale hattı çekmesinin nedeni bu. Şu anda Sapanca Gölü'nden bir şey alınmış değil. Sapanca Gölü'nden Kocaeli sanayinin büyük miktarda su alıp kullanması diye bir şey yok.

        Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce önlem olarak ikinci hat çekilmeseydi, Sakarya'daki arkadaşların 'su çekiliyor' diye sözleri ortaya çıkmazdı." Sakarya'nın göl suyunu içme suyu olarak kullandığına dikkat çeken Kanbak, "Haklı oldukları yerler var. İki ilin belirli nispetlerde alması lazım. İki belediye aynı partiden. İkisinin anlaşıp halletmesi gerekiyor" dedi.

        Gebze yöresinde, yıllık su kapasitesi 6 milyon metreküp olan Denizli göleti bulunduğunu kaydeden Kanbak, Gebze'deki Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) buradan besleneceğini, isale hattı ve su arıtma tesisine 3 OSB'nin biraraya gelerek finansman desteği sağlayacaklarını bildirdi. Kanbak, "Finansman tutarı sanırım 6 milyon YTL civarında olacak. Yılbaşına kadar devreye girecek. Devreye girdiğinde, faturalardan ödenecek" dedi.

        AZ ENERJİ, AZ SU, AZ ATIK

        Cumhuriyet'in 100'üncü yılına yönelik "Kocaeli'de nasıl bir sanayi istiyoruz?" arama konferanslarına değinen Yılmaz Kanbak, "Raporlar yakında yayınlanacak. 'İleri teknolojili sanayi yanında, az su, az enerji kullanan, az atık üreten sanayi tercih edeceğiz' diyeceğiz" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ