Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Unakıtan: Merkez bana selam vermiyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, konut sektörüne en önemli mesajının, Türkiye'deki ekonomik istikrarın devam edeceğini söylemekolduğunu belirtirken, ''Onun için bu sektörün önü açıktır. Giderek büyüyecek, gelişecektir'' dedi.

        Türkiye Konut Finansmanı Zirvesinde konuşan Unakıtan, krizlerin en önemli sebeplerinden biri olarak eskiden kamu borç stoğunun yüksekliği ve borç yapısının sağlıksızlığını gösterdi.

        Son 4-5 yıldan bu yana hem kamu borç yapısını düzelttiklerini hem de borçları azaltmaya başladıklarını dile getiren Kemal Unakıtan, krizler zamanında Türkiye'nin kamu borç stoğunun GSMH'ye oranının yüzde 90,5'lere ulaştığını, 1990'lı yıllarda borçlanmanın en kolay husus olduğunu, kamu borç stoğunun çığ gibi büyüdüğünü söyledi.

        Unakıtan, mali ve bütçe disiplinini, devletin giderlerinin sağlıklı vergilerle karşılanması ve bütçe açıklarının azalması anlamına geldiğini ifade ederek, 2004'te bütçe açığının 7,1, 2005 sonunda yüzde 2 olduğunu, bu rakamın yıl sonunda yüzde yarım olacağını tahmin ettiklerini aktardı. ''TCMB ÖYLE BAĞIMSIZ Kİ MALİYE BAKANINA BİLE SELAM VERMİYOR'' Şoklara karşı Türkiye'yi koruyacak en önemli etmenin güçlü malı yapı olduğunu ifade eden Unakıtan, ''Hazirandaki dalgalanma, eğer güçlü bir mali yapımız olmasaydı çok daha büyük menfi etkiler yaratabilirdi'' dedi.

        Kemal Unakıtan, ekonomideki başarıların kalıcı olması için yapısal reformların şart olduğunu ve bu reformlara devam edeceklerini kaydetti.

        Mali disiplinin temini ve devamlılığının önemine işaret eden Unakıtan, ''Dalgalı kur sistemine aynen devam edeceğiz. Merkez Bankası da tam bağımsız bir merkez bankası. Öyle bağımsız ki merkez bankası artık maliye bakanına bile selam vermiyor'' diye konuştu.

        Bakan Unakıtan, 2007'nin Türkiye için seçim yılı olduğunu belirterek daha önceki yıllarda seçim yaklaştığında seçim ekonomisi uygulandığını, bu süreçteki maliyetlerin, yüklerin birkaç sene içinde ancak giderilebildiğini dile getirerek, ''Türkiye'de (o ne verdiyse ben iki mislini veririm) zihniyeti vardı. Herkes bizden seçim bütçesi bekliyordu ama biz seçim bütçesi yapmadık. Bugün öğleden sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçe sunumu yapacağım, orada da görülüyor, seçim bütçesi hazırlamaya temayül bile etmedik. Biz Türkiye'nin istikrarını seçtik'' diye konuştu. ''ENFLASYON YIL SONU YÜZDE 7,2'LERDE OLACAK'' Kişi başına düşen milli gelirin 5 bin doları geçen rakamlara ulaştığını aktaran Unakıtan, gerçek büyümenin buradan geçtiğini, günübirlik politika ile bunun sağlanamayacağını söyledi.

        Bakan Unakıtan, enflasyonun şu anda yüzde 10,55 seviyelerinde olsa da bunun tek haneli rakamlara ineceğini, bu yılın sonunda da yüzde 7,2 seviyesinde olacağını ifade etti.

        Makro tedbirlerin yanında artık mikro tedbirler de alacaklarını kaydeden Unakıtan bunların öncelikle rekabet gücünü artırmak, teknolojik altyapıyı güçlendirmek ve cari açığa çare bulmak olduğunu dile getirdi.

        Bakan Unakıtan, konut sektöründe 2002-2005 yıllarında büyük değişim yaşandığını iyiye doğru bir gidiş olduğunu ancak batı ülkeleri ile karşılaştırıldığında daha çok geride olduğumuzu ifade ederek, ''Konut sektörüne en önemli mesajım şu, Türkiye'deki ekonomik istikrar devam edecektir, onun için bu sektörün önü açıktır, giderek büyüyecek gelişecektir'' dedi.

        Türkiye'de konut sahipliği gelirlerinin 2004'te 8,5 milyar YTL, 2005'te 22,4 milyar YTL olduğunu aktaran Unakıtan, konut kredilerinin ise 2004'te 2,6 milyar, 2005'te 12,4 milyar, bu yıl 20,7 milyar YTL olduğunu, yine de bu rakamların çok küçük rakamlar olduğunu söyledi. ''MORTGAGE'NİN 2007 BAŞLARINDA ÇIKMASINI ARZU EDİYORUM'' Türk konut sektörünün göz kamaştıran, atılım yapan bir sektör olduğunu belirten Unakıtan, şunları kaydetti:

        ''Mortgage olarak adlandırılan kanunu hazırladık. Enflasyon yüzde 12'nin altına düşmeye başladığında bunu geçirmemiz lazım dedik ve Maliye Bakanlığı olarak enflasyon yüzde 20'lerin üzerindeyken kanunu hazırladık. Kanunu Genel Kurula kadar getirdik ama çok da üzerinde durulmayacak bir sebepten dolayı bir ilerleme kaydedilmedi. AB uyum yasaları öne geçti tabii. TBMM çok meşgul oldu, şimdi de Bütçe Kanunu var, Bütçe Kanunu Aralık ayının sonuna doğru çıkmış olur.

        Bu arada bu kanun (Mortgage) çıkar mı, bilemiyorum ama bu kanunun çıkması gerektiğine inanan biriyim. 2007'nin başlarında bunun yasalaşmasını arzu ediyorum, gerekli çalışmaları bizzat yapıp takipçisi olacağım. Bu kanunla, bu piyasaların önü daha çok açılacak. Geçen sene yaşanan konut alma iştahı bu sene yok, neden, çünkü faizler yükseldi.''

        Bakan Unakıtan, toplantıda daha fazla kalamayacağı için üzgün olduğunu, öğleden sonra TBMM'de olması gerektiğini belirtirken, ''Bu aralar gerçekten çok yoğunum. Gece 04.00'den önce uyumuyorum'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ