Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Vitaminli çorap, klimalı ayakkabı - Makro Ekonomi Haberleri

        Son dönemde Çin'e karşı savaş veren tekstil sektörü, rekabet şansını nanoteknolojiyle artırmaya çalışıyor. Leke tutmayan, ütü istemeyen, selüliti önleyen, koku yayan kumaş ve giysiler hayatımızda daha çok yer almaya başladı.

        Dünyada 120 milyar dolar pazara ulaştığı tahmin edilen nanoteknoloji ürünleri Türkiye'de önde gelen tekstil firmalarının yanı sıra KOBİ'ler tarafından da kullanılıyor.

        'Sağlığı da koruyor'

        Türkiye'de akıllı kumaş üretimini ilk başlayan şirketlerden Yeşim Tekstil CEO'su Şenol Şankaya, ayakkabıdan tişörte, çoraptan elbiseye kadar giyimin her alanında yüksek teknolojiyle üretilen tekstil ürünlerinin insanların hayatını kolaylaştırırken sağlığını da koruduğunu söyledi.

        Şankaya, "Baş ağrısı için ağrı kesici görevi gören bereler, selülit kremi yerine geçen çoraplar, masaj yapan ayakkabılar, ter kokusunu önleyen ve etrafa parfüm kokusu yayan gömlekler, çoraplar, aloe veralı çarşaflar, böceksavar gömlekler, yağmur altında ıslanmayan, ütü gerektirmeyen giysiler gibi belki yıllar önce hayal olan ürünleri şu anda üretmek mümkün.

        Önümüzdeki dönemde, çevre dostu ürünler ve antibaktariyel, nem transferi ve ısı kontrolü destekli akıllı ürünler ön plana çıkacak" dedi.

        Çinle rekabet avantajı

        Son yıllarda pazara Çin ve Hindistan gibi ülkelerin girmesiyle bu tarz katma değeri yüksek ürünlerin öneminin arttığını ifade eden Şankaya şunları söyledi:

        "Tekstil sektörünün geleceği akıllı tekstiller, organik kumaşlar ve katma değer yaratan tekstil ürünlerinde olacak. Tekstili gelecekte de devam ettirmek istiyorsak geleneksel üretiminden uzaklaşmaya başlamamız lazım."

        Diyabetlilere özel çorap ve ayakkabı

        TDO Therapy şirketi, diyabet hastalarının kullanımı için ayakkabı üretiyor. Bilindiği gibi diyabetiklilerde ayaklarda oluşan yaralar kapanmıyor. Bu ayakkabının içi nemli olmadığı için bakteri üremiyor, mantar oluşumu engelleniyor.

        Dolice de şeker hastaları için bitkisel çorap üretti. Dolice'nin ürettiği çorabı, alerjik rahatsızlıkları olanlar da kullanabiliyor.

        Serinleten ayakkabı

        Paola şirketi, 2004 yılından bu yana 'klimalı ayakkabı' üretiyor. Klima sistemi, ayakkabının 'topuk' bölümünde.

        Buradan ayakkabının tabanına yayılan hortum, biriken kirli havayı çekiyor.

        Yürürken ayakkabının topuk kısmı kirli havayı dışarı pompalıyor. İçeride hava birikmesinin engellenmesi sonucunda ayaklar terlemiyor.

        Leke ve su tutmuyor

        Yeşim Tekstil leke ve su tutmayan, çabuk kuruyan, çabuk ütüleme özellikleri bulunan kumaşların yanı sıra organik pamuk, bambu ve soyadan elde edilen iplikle doğa dostu kumaşlar da üretiyor. Şirketin üretiminin yüzde 5'ini organik ürünler oluşturuyor.

        E vitaminli iç çamaşırı

        Invista, özellikle iç çamaşırı ve çoraplarda kullanılması için lycra'lı ve E vitaminli kumaş üretiyor. Kumaş içine yerleştirilen mikro-kapsüllerin masaj, nemlendirme ve aromaterapi özellikleri bulunuyor.

        Ayrıca, E vitaminli kumaş cilde nüfuz ediyor, canlılık veriyor. Invista'nın kumaşlarını ünlü iç giyim markası La Perla, Marie Claire, Olga iç giyim markası, Domino Sports gibi markalar kullanıyor.

        Koku tutmayan giysi

        Damat-Tween-ADV ve D'S Damat markalarının takım elbise ve pantolonlarında kötü koku tutmayan ve parfüm kokusu yayan kumaşlar kullanan Orka Grup, bu ürünlerin cirolarında yüzde 10 paya sahip olduğunu açıkladı. Bu kumaşlardan üretilen giysilere yoğun talep olduğu belirtildi.

        Serinleten perde

        Ege Üniversitesi Türk Tekstil Vakfı Ortak Araştırma Merkezi'nde de aşırı sıcak ve soğuktan korunmayı sağlayan şapka, battaneye ve perde üretildi. Ürünün bazı tekstil firmalarında giysilere de uygulanması için çalışmalar yapılıyor.

        Bu arada, battaniye üreticisi Sesli Tekstil, soya lifi kaynaklı üretimle ultraviyole ışınlarından ve elektronik cihazların yaydığı zarar dalgalarını emen battaniye üretti.

        Panço gibi giyilebilen ürün, Finlandiya, İsveç gibi ülkelere ihraç ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ