Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Türk diasporası işbaşına!' - Makro Ekonomi Haberleri

        Dünya Türk İş Konseyi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İsrail'in Gazze'ye giden yardım konvoyuna yönelik saldırısına ilişkin yaklaşık 15 bin ''Türk diaspora üyesi iş adamı ve girişimciye'' elektronik mektup gönderdi.

        "SESSİZ KALMAYIN!"

        DEİK'ten yapılan açıklamada, Hisarcıklıoğlu'nun, ABD'den Vietnam'a, Arjantin'den Avustralya'ya kadar dünyanın dört bir yanından 15 bin Türk diaspora üyesini ''esef verici'' bu olay karşısında sessiz kalmamaya davet ettiği belirtildi.

        MEDYAYI HAREKETE GEÇİRİN

        Dünya Türk İş Konseyinin çağrısında diaspora üyelerinin, bulundukları ülkedeki medya ve sivil toplum kuruluşları ile meslek örgütleri nezdinde şu talepleri dile getirmeye davet edildiği kaydedildi:

        ''İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunanlar bir an evvel serbest bırakılmalı ve derhal ülkelerine geri gönderilmeli. Gemilerle taşınan yardımlar, Gazze'ye ulaştırılmalı. Gemiler serbest bırakılmalı ve İsrail'den ayrılmalarına izin verilmeli. Uluslararası toplumun dolaylı desteği ile sürdürülen Gazze izolasyonu ve ambargosu sona erdirilmeli. İsrail, baskın konusunda bağımsız bir uluslararası araştırma komisyonunun kurulmasını kabul etmeli.''

        Konsey Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun elektronik mektubunda, sayılan taleplerin gündemde kalması için izlenebilecek bazı yöntemlerin sıralandığı, siyasi kimliği ve görevleri olan diaspora üyelerinin konuyu parlamento ve komisyonların gündemine taşımaya çağrıldığı bildirildi.

        Mektupta, diaspora üyesi iş adamı ve girişimcilerin, İsrailli iş ortaklıkları, ticaret partnerleri ve dostlarından İsrail hükümeti ve kamuoyu nezdinde tutukluların serbest bırakılması talebini dillendirmelerinin öneminin vurgulandığı kaydedildi.

        Diaspora üyelerinin bulundukları ülkenin vatandaşlarıyla konu ile ilgili hassasiyetleri paylaşmaları gerektiğine dikkatin çekildiği mektupta, diaspora üyelerinin üye oldukları sivil toplum kuruluşlarında konu ile ilgili etkinlikleri takip etmeleri ve aktif görev almaları çağrısında bulunuldu. Mektupta ayrıca, diaspora üyelerinin interneti etkin biçimde kullanmaları gerektiği vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ