Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bakan Dinçer'den borçlu klüplere kötü haber - Makro Ekonomi Haberleri

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, futbol liglerinde yer alan 278 kulübün toplam prim borcunun 71 milyon 130 bin 706 lira 32 kuruş olduğunu bildirerek, ''48 kulübün üst düzey yöneticileri hakkında icra takibine başlandı'' dedi.

        Dinçer, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin çeşitli konulara ilişkin sözlü sorularını yanıtladı.

        Emeklilerin maaşlarının yeterli olmadığını kendilerinin de kabul ettiğini belirten Dinçer, son 8 yılda maaşlarda gerçekleşen artışların yanı sıra gerekli sosyal, reel iyileştirmeleri de yaptıklarını ifade etti.

        Bakan Dinçer, 2002 yılında SSK emeklisinin asgari 257 TL, BAĞ-KUR esnaf emeklisinin 149 TL, BAĞ-KUR tarım emeklisinin 66 TL, memur emeklisinin ise 377 TL maaş aldığını anımsattı.

        Bütçe imkanlarının el verdiği her fırsatta emeklilerin maaşlarında iyileştirme yaptıklarını anlatan Dinçer, en düşük SSK emeklisinin maaşının 695, BAĞ-KUR esnaf emeklisinin maaşının 558, BAĞ-KUR tarım emeklisinin maaşının 396, memur emeklisinin maaşının da 864 TL'ye yükseltildiğini ifade etti.

        Emekli maaşlarındaki bu iyileştirmelerinin kamu bütçesine maliyetinin ise 3 milyar 50 milyon TL olduğunu belirten Dinçer, ''Emekli maaşlarında bundan sonra da her fırsatta iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz'' açıklamasında bulundu.

        Bu yıl Ocak döneminde emeklilerin maaşlarında kademeli olarak yüzde 4,62 ile yüzde 20,6 oranında iyileştirmeler yapıldığını anlatan Dinçer, şunları söyledi:

        ''Temmuz ayında bu iyileştirmelerin en düşüğü yıllık enflasyon oranında, en yükseği ise yüzde 25'e yakın olacaktır. 2002'den beri emeklilerimizin maaşlarında reel olarak enflasyonun çok daha üzerinde iyileştirmeler yapılmıştır. Kamuoyunda emeklilerimizin maaşlarına yönelik iyileştirme yapılacağı belirtilmiş ancak intibak yapılacağına yönelik herhangi bir açıklama yapılmamıştır. İntibak konusuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanlarınca yapılan detaylı çalışmayla bütçe imkanları dışında emeklilik sisteminin intibak yapmaya imkan vermediği görülmüştür.''

        İşsizlik Sigortası Fonu giderlerinin, işsizlikle mücadele ve istihdamın artırılmasında kullanıldığını belirten Dinçer, işsizlik ödeneği, sağlık primleri, iş bulma, mesleki eğitim, toplum yararına çalışma, Kısa Çalışma Ödeneği, kadın ve genç istihdamının artırılmasına yönelik giderler konusunda İşsizlik Sigortası Fonundan ödeme yapıldığını anlattı.

        Dinçer, kayıtdışı istihdamla mücadelenin güçlendirilmesi amacıyla ''ALO 170'' ihbar hattını kurduklarını belirterek, yabancı kaçak işçi çalıştırmanın önlenmesine yönelik tüm ülke çapında denetimlere devam edildiğini söyledi.

        Esnafa gerek prim tahakkuku gerekse ödeme süreleri açısından yapılan iyileştirmelerle rahatlatıcı prim ödeme sistemi getirildiğine bildiren Dinçer, bu yüzden primlerin düşürülmesi yönünde yeni bir çalışma bulunmadığını ifade etti.

        ''ILO'DA KARA LİSTE YOK''

        Uluslararası Çalışma Örgütünde (ILO) ''kara liste'' uygulaması bulunmadığını belirten Dinçer, ''Ülkemiz de 'kara liste' diye bilinen özel paragrafa alınmamıştır'' dedi.

        Dinçer, 98. ILO Genel Konferansı'na Hükümeti temsilen 8 kişinin katıldığını hatırlatarak, ''Hükümetimiz temsilcileri 6 milletvekili, işçi-işveren kesiminden birer delege ve teknik danışman olmak üzere 4 kişinin harcırahları için Bakanlığımız bütçesinden toplam 68 bin 402 lira 82 kuruş ödenmiştir'' dedi.

        Türkiye'de sosyal güvenlik reformunun ardından anne ve babasının sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın her çocuğun 18 yaşına kadar genel sağlık sigortası kapsamına alındığını anımsatan Dinçer, ''Artık hiçbir çocuk, hastane kapılarından sosyal güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle geri gönderilmemektedir. Yine çocuklarımız bu kapsam içerisinde tüm ilaçlarını da alabilmektedir. Çocuklarımızın mağdur edilmesi gibi bir şey kesinlikle söz konusu olamaz'' diye konuştu.

        Dinçer, silikozis hastalığı teşhisi konulan vatandaşın tüm sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılandığını da belirtti. Bu kişilere sosyal güvenlik hakları sağlanması konusunda titiz bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Dinçer, durumuna göre hasta işçiye prim gün sayısı aranmadan sürekli iş görmezlik geliri bağlandığını ifade etti.

        İŞ KAZALARINDA ÖLÜM

        Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda pek çok işçinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Dinçer, kazaları ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik birçok tedbirin alındığını ve denetimlerin sıklaştırıldığını söyledi.

        Yalnızca denetimlerle iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Dinçer, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı istatistiklerine göre, 1 Ocak 2009 ile 30 Kasım 2009 tarihleri arasında 5 bin 49 iş kazasının incelendiğini, bu kazalar sonucunda bin 86 işçinin hayatını kaybettiğinin belirlendiğini bildirdi.

        Geçen yıl 135 işyerinde 332 eski hükümlü istihdam edildiğini anlatan Dinçer, 9 bin 303 işyerinde ise 26 bin 428 özürlü istihdamı yapıldığını söyledi.

        MEDULA-ECZANE

        Sağlık harcamalarının kontrol altına alınması ve Sağlık Bakanlığı İlaç Takip Sistemine entegrasyonunun sağlanması amacıyla, 1 Mart 2010'da Medula-Eczane sisteminin devreye alındığını hatırlatan Dinçer, şöyle devam etti:

        ''İlaç Takip Sistemi'nin yeni Medula-Eczane sistemiyle birlikte kullanılmaya başlaması, eczacıların uygulamaya alışma süreçleri ve sağlık tesislerince görevli doktor bilgilerinin sisteme kaydedilmemesi-güncellenmemesi nedeniyle, reçete kayıtları üzerinde defalarca işlem yapılması sistem üzerindeki yükü aşırı artırmıştır. Sistem performansı belirli dönemlerde olumsuz etkilenmiş olmasına rağmen, gerekli tedbirler alındığından sistemin çökmesi söz konusu olmamıştır. 1 Mart 2010 tarihinde, anlaşmalı 22 bin 861 eczaneden 20 bin 50'si, 652 bin 151 reçete girişi gerçekleştirilmiştir.

        Medula-Eczane sistemiyle, eczacıların reçetesini kaydederken, sorunlar nedeniyle sistemde oluşabilecek kesintiler dikkate alınarak, reçetelerin geriye dönük sisteme kaydedilmesine imkan sağlanmıştır.''

        FUTBOL TAKIMLARININ BORÇLARI

        Dinçer, Türkiye futbol liglerinde mücadele eden takımların sigorta prim borçlarına ilişkin bilgi verdi.

        Futbol liglerinde yer alan 278 kulübün toplam borcunun 71 milyon 130 bin 706 lira 32 kuruş olduğunu belirten Dinçer, 48 kulübün üst düzey yöneticileri hakkında icra takibine başlandığını ifade etti.

        İlaç sektöründe ''Karekod'' uygulamasının ülkenin en önemli değişimlerinden biri olduğunu vurgulayan Dinçer, ''Bu sektörde övünülecek düzenlemeler yaptık. Geçen yıl ilaçların genel fiyat seviyesinde yüzde 30 indirim sağladık. Bununla, SGK'nın harcamalarında 2,5 milyar TL tasarruf sağladık. Uygulamanın vatandaşlarımızın cebine bıraktığı değer tam 420 milyon TL oldu'' diye konuştu.

        Karekod sisteminin yolsuzluklara son vereceğini anlatan Dinçer, kayıtdışı uygulamaların bütünüyle sona ereceğini söyledi.

        Sistemle kaçak ilaçların satışına engel olunacağını ifade eden Dinçer, ''Öyle bir sisteme sahibiz ki bir günde 1 milyon 338 bin reçete yaptık'' dedi.

        A.A

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ