Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Perukçular da türbana karşı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Türban tartışmalarını sadece üniversiteye girmeyi bekleyen kızlar değil, peruk ve başörtüsü üreticileri de yakından izliyor. Yüksek öğrenim kurumlarında türbanın önünü açacak anayasa değişikliğinin sürekli olarak gündemde olmasına "reklamın iyisi kötüsü olmaz" diyen başörtüsü üreticileri sevinirken, perukçular ise panikte. Tekbir Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaduman, "Bu tartışmalar insanların ilgisini çekiyor. Talepler artacak. İş planlarımızı revize ettik" diyor. Merkezleri İstanbul Tarlabaşı'nda olan peruk esnafı ise anayasa değişikliğinin ardından büyük darbe yiyecekleri görüşünde.

        AK Parti ve MHP'nin türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına yönelik anayasa değişikliği teklifi tüm Türkiye'de büyük yankı uyandırıyor. Türban, eşarp ve peruk üreticileri ile satıcıları da son dönemde türban tartışmalarına göre işlerini revize etmeye başladı. Yapılacak değişikliğin kendilerine olumlu yansımasını bekleyen firmalardan biri, büyüme planlarını yasa değişikliği ile beraber revize eden Tekbir Giyim. 30 olan mağaza sayısını bu yıl içerisinde 40'a çıkartmayı ve yüzde 30 büyümeyi hedefleyen Tekbir Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaduman üniversitelerde türbana izin veren yasasının çıkmasını ardından olumlu etkilerini uzun vadede görmeyi hedeflediklerini söylüyor.

        Gündem bir yana kriz bir yana

        Stratejilerini buna uygun belirlediklerini söyleyen Karaduman, "Satışlarda kısa vadede bir patlama olmaz çünkü bunun bir talep, üretim, tasarım aşaması var. Ama zaman içerisinde mutlaka olacaktır" diyor. İster lehte ister aleyhte olsun bir gündem oluştuğunu ve gündemdeki konunun halkın ilgisini çektiğini söyleyen Karaduman, "Bu konunun böylesine gündemde olması sayesinde talepte artış olacaktır. Bizde bu talebe uygun arz dengesini oluşturacağız" diyor. Son üç aydır satışlarının düştüğünü söyleyen Yaren Eşarp Sahibi Hayati Terzioğlu da anayasa değişikliğinin kendilerine olumlu yansımasını beklediklerini ancak tekstil sektöründe yaşanan darboğazın gündemden daha etkili olduğunu söylüyor. Terzioğlu şöyle devam ediyor: "Gündemin satışlarımıza olumlu etki yapmasını tabii ki bekliyoruz. Çünkü son 3 aydır ciddi bir darboğazdayız. Ancak gündem bir yana, ekonomik kriz bir yana. Alanlar aynı kişiler sadece ucuz olduğu için iki tane daha fazla alıyorlar." Kadınların gardrobunda 5 pahalı 15 tanede ucuz eşarp bulunduğuna dikkat çeken Terzioğlu, "Pahalı ürün alanlarda yüzde 30'a yakın bir düşüş gözlüyoruz. Eşarp fiyatlarımız 5 milyondan başlıyor, 70 milyona kadar ürünümüz var" diyor.

        Türbanlılar perukları bırakıyor

        Bir çok türbanlı öğrencinin okula giderken peruk kullanması geçen yıllarda peruk satışlarını artırmıştı. 40 yıllık İsmet Perukları'nın sahibi İsmet Aydıner, "Bundan iki sene önceye kadar yüzde 40 müşterimiz türbanlı öğrencilerdi. Ancak Çin'den gelen ucuz peruklar ve piyasanın bir anda perukçuya kesmesinin ardından bu rakam yüzde 10'lara gerilemişti" diyor. Ürünün pazarlara kadar düşmesinin kendilerini zaten yeterince etkilediğini söyleyen Aydıner, "Çin'den daha ucuza gelen peruklar bizi zaten yeterince etkilemişti. Son bir aydır türbanlı bayan müşterim gelmiyor, hepsi pazarlara yönleniyor. Bu değişiklik bizi etkilemez ama yurtdışından sentetik ürün getirenlerin malları elinde kalacak" diyor. Rönesans Peruk Sahibi Recep Saydam ise Çin'den gelen ucuz perukların piyasada durgunluk yarattığını, kalkan yasağın ardından sektörün tamamen biteceğini söylüyor. Saydam, yasağın kalkacağını hisseden öğrencilerin de peruğa ilgisini yitirdiklerini de sözlerine ekliyor. Türban yasağının kalkmasının müşteri portföylerinde daralma yaratacağını söyleyen Monalisa Peruk sahibi Adem Temizyürek de, "Satışlarımızın yüzde 20'sini türbanlı öğrencilere yapıyoruz" diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ