Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Tamamen şizofren bir yaklaşım" - Makro Ekonomi Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirmelere yönelik tepkileri değerlendirirken, "Memleketi satıyorsunuz, memleket elden gidiyor yaklaşımları tamamen şizofren bir yaklaşımdır. Aslı astarı olmayan bir şeydir" dedi.

        Şimşek, katıldığı bir televizyon programında, çeşitli konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye Ekonomisi'nin çok daha büyük olabileceğini ama engellediklerini kaydeden Şimşek, 1990'lı yıllarda Türk Telekom'un özelleştirilmesinin tartışıldığını kaydetti. ''Türk Telekom özelleştirilsin'' denildiğini, Telekom'un ''25-40 milyar dolar arasında'' bir değer edeceğinin söylendiğini ancak ''yargının, özelleştiremezsin deyip konuyu kapattığını'' anlatan Şimşek, ''O gün Telekom özelleştirilseydi belki Türkiye'nin toplam dış borcundan daha fazla bir gelir elde edilecekti'' dedi. Tüketicinin, ihracatçının bundan yararlanacağını anlatan Şimşek, ''Devlet büyük gelir kazanacaktı, kendi borçlarının tamamını ödeyecek kapasitede olurdu, belki Türkiye bölgede, hatta Avrupa'da en büyük telekomünikasyon şirketlerinden birine sahip olacaktı'' dedi.

        ŞİZOFREN BİR YAKLAŞIM

        ''Özelleştirmenin yanlış birşey olmadığını, özelleştirmede ülkenin kazançlı çıktığını'', ancak ''yabancılar vs'' şeklinde eleştirildiğini kaydeden Şimşek, şöyle konuştu: ''MHP'nin iktidar olduğu dönemde, hükümet Demirbank'ı HSBC'ye sattı. İlk banka satışlarından bir tanesi. 2001 krizinden sonra. Bunu eleştirmiyorum. Fakat, 'memleketi satıyorsunuz, memleket elden gidiyor' yaklaşımları tamamen şizofren bir yaklaşımdır. Aslı astarı olmayan bir şeydir. Şunu karıştırıyorlar. Bir ülkede egemenlik hakkı ile mülkü kullanım hakkı farklı şeylerdir. Türkiye Cumhuriyeti bütün Türkiye'deki her karış üzerinde egemenlik hakkına sahiptir. Bu bir fabrika olabilir, villa olabilir, liman olabilir. Özelleştirme bunu değiştirmiyor. Kullanım hakkı kimde olduğu bence ikincildir.''

        İLK 7 AY BÜTÇE PERFORMANSI

        İlk 7 ayda bütçe performansına değinen Şimşek, ''Geçen seneye göre bütçe açığımız yüzde 42 aşağıda. Gelirlerimiz güçlü bir şekilde devam ediyor. Giderlerimiz aşağı yukarı enflasyona paralel gidiyor. Faiz dışı giderlerden bahsediyorum. Dolayısıyla ortada şu an itibariyle bütçe disiplininden bir kopma söz konusu değil'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ