Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Taksicilerin istekleri yapılmıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Derneği Başkanvekili Semih Kaçanoğlu, korsan taksiler, araç masrafları, can güvenliği ve kent içi ulaşımda yapılan yeni düzenlemeler dolayısıyla taksici esnafın zor duruma düştüğünü söyledi.

        Kaçanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akaryakıta sürekli zam gelse de taksi ücretlerinin aynı oranda artırılmadığından yakındı. Aylardır çözüm bekledikleri birçok sorunun Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gözardı edildiğini savunan Kaçanoğlu, zam, araç sigortası, ruhsat harcı, BAĞ-KUR, durak ve korsan taksi gibi sorunlarının çözülmesi için aylardır sabırla beklediklerini söyledi.

        Kaçanoğlu, ekmeklerinin dolaylı yollarla ellerinden alınmaya çalışıldığını, böyle devam ederse 18 bin takside çalışan 40 bin şoförün direksiyon bırakabileceğini, bunun da İstanbul için büyük bir kaos oluşturacağını ifade etti.

        Korsan taksiler, araç masrafları, can güvenliği ve kent içi ulaşımda yapılan yeni düzenlemeler dolayısıyla taksici esnafın zor duruma düştüğünü belirterek, ''Bugüne kadar kimseyi üzecek, kıracak bir şey yapmadık ama bizi direksiyondan inmeye de mecbur etmesinler'' dedi.

        Haziran ayından bu yana İDO'nun Yenikapı İskelesi'nde hizmet veren ve en uzak noktaya bile 5 liraya taşımacılık yapan İDOBÜS'lerin işlerini büyük ölçüde engellediğini öne süren Kaçanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle sunulan bu hizmetin, Aksaray'daki taksi duraklarında geçimini sağlayan 600 esnafı mağdur ettiğini ileri sürdü.

        Taksici esnafın artık uzun mesafeye gidecek müşteri bulamadığını ifade eden Kaçanoğlu, ''Arkadaşlarımız, İDOBÜS yüzünden ailelerine ekmek götüremiyor'' dedi.

        Kent genelinde çalışan minibüsçülerin ''dolmuş taksi'' hizmeti vermek için belediye ile çalışmalar yaptığını, ancak mevcut dolmuşçuların bunu kesinlikle istemediğini dile getiren Kaçanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ''Minibüslerin dolmuş taksi olmasını kesinlikle istemiyoruz. Böyle bir şey olursa yemin ediyorum ki bedeli ne olursa olsun, ne ceza verirlerse versinler, taşın altına elimizi değil vücudumuzu sokarız, çıkarız meydanlara hakkımızı savunuruz. Minibüsçüler illa ki bir şey olmak istiyorlarsa otobüsçü olsun'' önerisinde bulundu.

        KORSAN TAKSİYLE MÜCADELE

        İstanbul'daki korsan taksi filosuna her gün onlarca aracın katıldığını ifade eden Kaçanoğlu, korsan taksiciliğin bitmesi için aracın sahibiyle birlikte sürücü ve müşteriye de 5'er bin liradan az olmamak kaydıyla caydırıcı cezaların verilmesi gerektiğini savundu.

        Taksicilerden 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren bin lira rüsum ücreti alınacağını duyduğunu belirten Semih Kaçanoğlu, ''Eğer böyle bir şey olursa Çağlayan Meydanı'nda on binlerce taksici ve ailesini toplar, Türkiye'yi inletiriz. Kimse bizi sokağa dökülmeye mecbur etmesin'' dedi.

        Belediyenin şehirdeki tüm taksi duraklarını kaldırarak Anadolu ve Avrupa yakasına birer tane ''call center'' kurmayı ve tüm taksileri bu merkezlerde toplamayı planladığını anlatan Kaçanoğlu, böyle bir çalışmanın ne trafiği rahatlatacağını, ne de şehrin taksi ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

        Topbaş'tan 2010 yılı bitmeden zam müjdesi duymayı arzu ettiklerini belirten Kaçanoğlu, hükümetten de can güvenliklerini sağlayacak yasal düzenleme beklediklerini ifade etti.

        250 bin kişilik nüfusuyla taksici esnafının İstanbul'un en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunun unutulmamasını isteyen Kaçanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'tan bir an önce taksici ve dolmuşçu esnafına müjde verecek kararlar beklediklerini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ