Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye Irak'a gaz verecek! - Makro Ekonomi Haberleri

        Irak’ta ülkenin geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip üç doğalgaz sahası için yapılan ihalelerde, Siba sahasını geliştirme hakkını Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Kuveyt Enerji'nin oluşturduğu konsorsiyum kazandı.

        Asociated Press haber ajansının haberine göre Irak petrol bakanı Hüseyin Şehristani, toplam 31 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip saha için konsorsiyumun, petrol varili denk fiyatı olarak 7.5 dolar teklif verdiğini ve günlük 2.8 milyon metreküp gaz çıkaracağını belirtti.

        Siba doğalgaz sahası Irak'ın, Kuveyt ve İran ile sınırına yakın bir bölgede yer alıyor.

        Günün diğer ihalesinde ise Akkas doğalgaz sahasını geliştirme hakkını, Koreli ve Kazakistanlı şirketlerden oluşan bir konsorsiyum kazanmıştı. Bu ihalede de günlük 12 milyon metreküp üretim ve 5.5 dolar fiyat teklifi verilmişti.

        Irak’ın batısında yer alan Akkas, 2003’de Saddam Hüseyin’in iktidardan indirilmesinden sonra üçüncü kez düzenlenen uluslararası enerji ihalelerine çıkarılan üç doğalgaz sahasından ilkiydi.

        ENERJİ BAKANI YILDIZ: KÂR TÜRKİYE'DE ARAMAYA AKTARILACAK

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) da içinde yer aldığı konsorsiyumların, Irak'ta iki doğalgaz sahasının işletme ihalesini kazanmasına ilişkin olarak, ''Irak'ta, Azerbaycan'da, Libya'da, yani yurtdışı operasyonlarda yaptığımız bu tür faaliyetlerde elde ettiğimiz karın önemli bir kısmını ülkemizdeki arama faaliyetlerinde kullanıyoruz. Burada yapılacak işi ve karı da bu nedenle önemsiyorum'' dedi.

        Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'taki Siba, Mansuriye ve Akkas doğalgaz sahalarının ihalesi için yaklaşık 4-5 aydır hazırlık yaptıklarını belirtti.

        Suriye yakınlarındaki Akkas sahası dışındaki iki sahanın ihalesinin TPAO'da kaldığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

        ''Hem TPAO adına hem de ülkemiz adına sevindiğimi söyleyebilirim. Özellikle Mansuriye'deki operasyonu operatör olarak TPAO düzenleyecek. Bunu çok önemli buluyorum. İş yapmak adına önemli buluyorum. Yaklaşık toplamda 3,2 milyar dolarlık bir iş bu. Yıllara sari olarak biz bu parayı harcayacağız ve inşallah daha da kazançlı olarak çıkmış olacağız. Bu özellikle Irak'ta, Azerbaycan'da, Libya'da, yani yurtdışı operasyonlarda yaptığımız bu tür faaliyetlerde elde ettiğimiz karın önemli bir kısmını ülkemizdeki arama faaliyetlerinde kullanıyoruz. Burada yapılacak işi ve karı da bu nedenle önemsiyorum. Bizim primer enerji kaynakları olarak ilan ettiğimiz petrol ve doğalgazın yerli kaynaklar haline gelebilmesi için bizim arama faaliyetlerine artan dozlarda devam etmemiz lazım, buna finans ayırıyor olabilmemiz lazım. Hazineye ve genel bütçeye yük olmadan kendi kaynaklarımızı kendimiz tespit ediyor ve buluyoruz. Bu açıdan da değerli buluyorum.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ