Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Şimdi de bankaların 'Öz'ü gitti! - Makro Ekonomi Haberleri

        İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bugün gerçekleştirilecek Genel Kurul sonrasında görevini bırakacağını, kendisinin verdiği bu kararda en büyük destekçinin annesi olduğunu söyledi.

        Özince, İş Bankası'nın 2010 faaliyet yılına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Genel Müdürlük ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanlığını bırakacağını bildirdi.

        Emekli olmayacağını ifade eden Özince, ''Genel Kurul'da da bu düşüncemi söyleyeceğim. Henüz istifamı vermiş değilim. Bu kararı veren benim. Bu kararımda en büyük destekçim de annem. Eşim, çocuklarım ve babam müteredditti. Annem destek verdi, öbürleri de kabul edecekler. Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı'ndan da ayrılmam gerekiyor. Oraya da banka Genel Müdürlüğü sıfatıyla seçiliyorsunuz'' şeklinde konuştu.

        Ersin Özince, ayrıldıktan sonra kendisine daha fazla zaman ayıracağını belirterek, bir soru üzerine, ''Hemen keçi çiftliği kurmak istiyordum. Ancak hemen bankacılık sektöründen ayrılma dediler'' diye konuştu.

        "50 GENEL MÜDÜR ADAYI ÇIKARABİLİRİZ"

        İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ''Biz şube müdürünü yönetim kurulu üyesi yapabilen bankayız. Dolayısıyla içimizden 50 tane şu anda genel müdür adayı çıkarabiliriz'' dedi.

        Özince, 2010 faaliyet yılına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, genel müdürlük görevini bıraksa da emekli olmayacağını söyledi.

        Askerlik süresi nedeniyle görevine devam edeceği haberlerine dair Özince, ''Daha emekliliğime 1,5 sene varmış. Ben bilmiyorum, ne aldığım parayı, ne çalıştığım saati, ne de emekliliğimin ne zaman geldiğini...'' diye konuştu.

        Genel Müdürlük görevini bırakması gerektiğini ifade eden Özince, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Bizde belli bir istikrar mantığı vardır. Benden sonra gelecek arkadaşlarımın da belli bir dönem yapması... Benden sonra kim gelecek? Pek tabii ki genel müdür yardımcısı arkadaşlarım değil, sadece iştiraklerimizin başında dahi bizim çok yetiştirdiğimiz elemanımız var. Biz dışardan eleman transfer etmeyen, kendi haznesi son derece geniş olan kolektif sermaye müessesesiyiz. Biz şube müdürünü yönetim kurulu üyesi yapabilen bankayız. Dolayısıyla içimizden 50 tane şu anda genel müdür adayı çıkarabiliriz. '2 kişi, 3 kişi, şu olur, bu olmaz, o yaşlı, bu genç...' Yaş konusunda şöyle bir hikaye anlatayım; ben Genel Müdür olduğumda Cemal Kutay beni aradı. 'Atatürk'ün ruhu şad oldu' dedi. 'Neden efendim?' dedim. 'Siz genç yaşta genel müdür oldunuz. Atatürk, Celal Bey ayrıldıktan sonra İş Bankası'nın başına kimseyi beğenmedi. Genç olacak diye tutturmuş' dedi.''

        Genel Müdürlük görevini bırakma düşüncesini bugün yapılacak Genel Kurul'dan sonra Yönetim Kurulu'na en kısa zamanda ileteceğini kaydeden Özince, bir soru üzerine, ''Keçi çiftliği kurayım diyordum hemen. Bana 'bankacılık sektöründen hemen uzaklaşma' diyorlar. Özellikle kendi müesseseme zaman ayırmak lazım biraz'' dedi.

        Ersin Özince, yeni genel müdürün ne zaman belli olacağı sorusu üzerine ise Genel Kurul'un bir Yönetim Kurulu seçeceğini ve Yönetim Kurulu'nun yemin ettikten sonra görev bölümü yapacağını belirterek, ''Ondan sonra ben düşüncemi hayata geçireceğim. Sonra da yeni genel müdür seçilmesi söz konusu olacak. Nisan ayı içinde belli olur'' diye konuştu.

        Özince, İş Bankası'nda 13 yıldır genel müdürlük görevi yapıyor.

        İş Bankası'nın yeni Genel Müdürü nisanda belli olacak.

        ÖZİNCE DÖNEMİ?

        Bugün gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısından sonra görevini bırakacağını açıklayan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, banka tarihinde yaklaşık 13 yıl ile en uzun süre bu görevde kalan kişi oldu.

        AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 28 Ekim 1998 tarihinde Türkiye İş Bankası'nın 15. Genel Müdürü olan Özince, İş Bankası'nda Celal Bayar ve Muammer Eriş'ten sonra kurumun tarihindeki en genç genel müdürü unvanını da aldı.

        Özince, 1988-1998 döneminde 10,5 yıl Genel Müdürlük yapan Ünal Korukçu'dan devraldıktan sonra, Ekim 1998'den itibaren görevini sürdürmesi dolayısıyla İş Bankası tarihinde yaklaşık 13 yıl ile en uzun süreyle Genel Müdürlük görevini yürüten kişi oldu.

        AKTİF TOPLAMI YAKLAŞIK 56 KAT ARTTI

        İş Bankasının aktif toplamı, Ersin Özince'nin göreve geldiği 1998 yılında 2 milyar 359 milyon lira iken, 2010 yılında 131 milyar 796 milyon liraya yükseldi. Böylelikle, Özince'nin Genel Müdürlüğü döneminde bankanın aktif toplamı yaklaşık 56 kat artış gösterdi.

        Uluslararası alanda birçok ödül alan ve sıralamaya giren İş Bankası, son dönemde, marka değerlendirme alanında faaliyet gösteren bağımsız kuruluş Brand Finance'ın ''The BrandFinance Global 500'' listesinde, dünyada bankalar arasındaki en değerli marka sıralamasına Türkiye'den giren 11 banka arasında yer aldı. İş Bankası, 75. sırada yer alarak ilk 500 bankanın bulunduğu listeye giren Türk bankaları arasında dikkat çekti.

        15. GENEL MÜDÜR

        1953 yılında Havran'da doğan, ODTÜ İşletmecilik bölümü mezunu olan Özince, 1976 yılında Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda stajyer müfettiş yardımcısı olarak başladığı İş Bankası'nda çeşitli görevlerde bulundu. Teftiş Kurulu'nda Müfettiş Yardımcısı ve Müfettiş olarak görev yaptıktan sonra, 1986 yılında Muhasebe Müdür Yardımcısı olan Özince, daha sonra Muhasebe Grup Müdürlüğü'ne yükseldi. 1989 yılında ilk Fon Yönetimi Müdürlüğü'ne, 1992 yılında da Yenişehir Şube Müdürlüğü'ne atanan Özince, 2 yıl sonra 1994 yılında Genel Müdür Yardımcısı oldu. Bu görevi sırasında sorumluluk alanları bankanın hazine, finansal yönetim, sermaye piyasaları, krediler ve istihbarat-mali analiz bölümlerini kapsayan Özince, 28 Ekim 1998 yılında İş Bankası'nın 15. Genel Müdürü olarak atandı.

        2002 yılından bu yana Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Özince, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı, Vehbi Koç Vakfı ve TEMA Vakfı'nda Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD, The Institute of International Finance ve Institut International d'Etudes Bancaires Üyesi, Bilkent Üniversitesi ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ile Doğal Hayatı Koruma Derneği Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

        BİRLİĞE 1 AY İÇİNDE YENİ BAŞKAN SEÇİLECEK

        Ersin Özince'nin İş Bankası Genel Müdürlük göreviyle birlikte Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı da sona erecek. Bankalar Birliği'nde konuyla ilgili statünün ilgili maddesi şöyle:

        ''Yönetim Kurulu Başkanı'nın genel müdürlük görevinin sona ermesi veya herhangi diğer bir nedenle Başkanlığın boşalması halinde Yönetim Kurulu, Başkan'ın görev süresini tamamlamak üzere Yönetim Kurulu Üyesi bankaların genel müdürleri arasından 1 ay içinde ismen yeni bir başkan seçer.''

        ÖZİNCE KİMDİR?

        1953 doğumlu Özince, 1975'te ODTÜ İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra Türkiye İş Bankası'na stajyer müfettiş yardımcısı olarak iş yaşamına başladı. Müfettişlik yaparken 1986'da Muhasebe Müdürlüğü'ne müdür yardımcısı olarak atandı. 1988'de aynı müdürlükte grup müdürlüğüne yükseldi. Fon Yönetimi Müdürlüğü'nün kuruluşunda çalıştı, ilk müdürü oldu. 1992'de Yenişehir Ankara Şubesi'ne müdür olarak atandı.

        1994'e kadar Türkiye İş Bankası genel müdür yardımcılığı'na getirildi. Muhasebe Fon Yönetimi ve Menkul Kıymetler Müdürlükleri'nden sonra Emekli Sandığı, Bankacılık Hizmetleri ve Mali Müşavirlik birimlerinin de sorumluluğunu üstlendi. 1998'de Genel Müdür Vekilliği'ne getirildi. 28 Ekim 1998'de de Türkiye İş Bankası'nın 15. Genel Müdürü ve aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Yönetim kurulu başkanı oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ