Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fiskobirlik'e Alman ortak! - Makro Ekonomi Haberleri

        Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, prensip anlaşması sağladıkları bir Alman firma ile Entegre Fındık İşleme Tesisi (EFİT) A.Ş'yi yeniden dizayn edip ürünleri sertifikalandırarak yurt dışındaki pazara sunacaklarını söyledi.

        Bayraktar, yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldan bu yana FİSKOBİRLİK'e bağlı EFİT'e yurt dışından partner arayışı içinde olduklarını belirtti.

        Geçen yıl birliğin danışmanları aracılığıyla Alman bir firma ile bir araya geldiklerini, bu süre içinde bir kısım müzakereler yürüttüklerini ifade eden Bayraktar, ''Bu konuda bir kısım imzalar atıldı. Konunun çok detayına da girmek istemiyorum. Çünkü birliğin gelişmesiyle ilgili her meselede bir kısım sıkıntılarla karşılaştık. Prensipte imzalar atıldı'' dedi.

        Bayraktar, yaptıkları anlaşma ile firmanın ilk olarak EFİT'i yapılandıracağını, tesislerde işlenecek ürünler için yurt dışı sertifikasyonlarında birliğe destek sağlayacağına değinerek, şunları söyledi:

        ''Prensip anlaşması sağladığımız bir Alman firma ile EFİT A.Ş'yi yeniden dizayn edip ürünleri sertifikalandırarak yurt dışındaki pazara sunacağız. Bu firmayla EFİT ve FİSKOBİRLİK olarak yurt dışında bir ortak şirket oluşturacağız. Bu şirket aracılığıyla bize finansman desteği sağlayacaklar. Biz de alım zamanı piyasadan aldığımız fındığı tesisimizde işleyip yurt dışına pazarlayacağız. Sıfır bir firma kurduk ama ortaklık yaptığımız şirketin dünya çapında bir pazarlama alanında raf hakkı var. Bu dünyada fındık tüketimine de büyük bir katkı sağlayacaktır. Bizim ilk aşamada AB ülkeleriyle ilgili bir pazarlama oluşturmayı düşünüyorduk. Bugün bu ülkelere Hindistan ve Çin'i de dahil etmek istedik. Çünkü bu iki ülke içinde anlaşma sağladığımız firmanın çok ciddi partnerleri var. Böylece buralara açılmak çok daha kolay olur diye şirket yetkililerinin bir yaklaşımları var. Fındık adına bu önemli bir çalışma olacaktır.''

        EFİT'in yılık 30 ile 50 bin ton arasında işleme kapasitesine sahip olduğunu anımsatan Bayraktar, ''Burada sadece fındık ezmesi, fındık kreması ve bunun gibi şekerli mamuller değil bunun yanında kavrulmuş fındık, kıyılmış fındık, fındık unu, fındık püresi gibi ürünler de bulunuyor. Bu ürünleri dünyada pazarlamamız çok önemli. Birliğin hem Türkiye'de hem dünyada tekrar fındıkla ilgili aktör ve etken güç olmasıyla ilgili bir birliktelik yapmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

        FİSKOBİRLİK'İN DEVLETE BAĞLI KURUM HALİNE GETİRİLECEK OLMASI

        Bayraktar, AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin geçtiğimiz günlerde birliği devlete bağlı bir kurum haline getirecekleri yönündeki açıklamalarına yönelik herhangi bir çalışmanın olup olmadığını bilmediğine değinerek, şöyle konuştu:

        ''Göreve geldiğimizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmemizde FİSKOBİRLİK ve birliklerin genel durumlarıyla ilgili bizden bir çalışma istemişti. Bunu ,Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na götürmüştük. O dönem komisyonda kalmıştı. Bu çalışmada tüm birliklerin finansman giderleriyle ilgili, Ziraat Bankası'ndan tıpkı Tarım Kredi Kooperatifleri gibi düşük faizli para kullanma imkanları getiriliyordu. Finansman sıkıntısı bir nevi gideriliyordu. Bu anlamda bir çalışma var. Ama birliğin devlete bağlı bir kuruma dönüştürülmesine yönelik çalışmadan bilgim yok. Bu aslında çok da olabilir görünmüyor. Sadece FİSKOBİRLİK değil tüm birlikler anlamında olabilir görmüyorum. Ama keşke devlet FİSKOBİRLİK ve fındıkla tekrar böyle bir ilgi ve alaka kursa.''

        Bayraktar, emaneten aldıkları kurumu üst seviyelere eski parlak günlere çıkarmanın mutluluğunu yaşamak istedikleri dile getirerek, ''Sayın Nurettin Canikli'nin hakikaten Mecliste fındık için doğru bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşlarımızdan biridir. Bu açıdan onun çalışmalarını ve beyanlarını önemsiyorum. Finansmanla ilgili bir çalışma var. Ancak genel müdürlük haline getirilmesiyle ilgili olabilirliği görmüyorum'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ