Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Nereden buldun' demeyecekler - Makro Ekonomi Haberleri

        Yunanistan Hükümet Sözcüsü İlilas Mosialos, euro kuşağındaki borç sorununa toplu bir çözüm getirelebilmesi için acilen Avrupa tahvilleri çıkarılması gerektiğini söyledi.

        Atina'da yayımlanan haftalık Proto Thema gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın elinde toplu bir gücün bulunduğunu ancak bunun kullanılmadığını ifade eden Mosialos, "Bizim için sorun, olası küçük bir gecikme değil, AB'nin siyasi kararlar alınması yönünde toplu bir dönüşüdür" dedi.

        Mosialos, Geçici Destek Mekanizma'sının güçlendirilmesi konusunda siyasi kararlar alınması ve ve daha çok da euro tahvilleri çıkarılması yönüne gidilmesi durumunda tehlikelerden kaçınılabileceğini belirterek, ''Bizim, sadece Yunanistan'ın sorununu ele almakla kalmayıp, pazarlara, artık Avrupa'nın toplu gücünü kullanmakta kararlı olduğu mesajını verecek toplu bir düzenleme yapılması yönündeki talebimizde ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Mesele budur. Burada kullanılmayan toplu bir güç var" diye konuştu.

        Öte yandan, Başbakan Yadımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Yunan işadamlarına yabancı bankalarda bulunan paralarını ülkeye getirmeleri ve yatırım yaparak zorda bulunan Yunan ekonomisini desteklemeleri çağrısında bulundu.

        Ekonomik sorun yaşayan diğer bir AB ülkesi olan İtalya'da, işadamlarının "İtalya'nın beş parasız kalmasına kayıtsız kalmayacağız" şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Venizelos, "Şu anda ihtiyaç olan şey özel sermayenin de katılımıdır ve bu çerçevede Yunan sermayesinin de hareketlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Denizcilik dünyası var, diaspora var, ülke içinde de paralar var. Tüm bunların değerlendirilmesi lazım. Dışarıdaki paraları geri getirin" diye konuştu.

        NEREDEN BULDUN DENİLMEYECEK

        Bu arada, Yunan Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada da Yunanlıların, dış ülkelerdeki bankalarda bulunan paralarını, "nereden buldun" uygulamasına tabi tutulmadan ülkeye getirmeleri için 30 Eylül'e kadar verilen sürenin son fırsat olduğu bildirildi.

        Bakanlık açıklamasında, yabancı bankalardan verilen kredi kartları ve 100 bin avronun üzerindeki para aktarımlarıyla ilgili kontrollerin başlatıldığı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ