Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İthal mobilyaya cari açık vergisi gündemde - Makro Ekonomi Haberleri

        Hükümetin, cari açığı önlemek için hazırladığı yapısal tedbir paketinin içinde ithal ürünlerine uygulanan vergi oranlarının artırılması da var.

        Hükümet cari açığı önlemek için alacağı yapısal tedbirlerin içinde ‘ithalattan alınan vergi oranlarının artırılması’ gibi radikal bir tedbir de yer alıyor. İthal mallarının yurda girişinde uygulanan asgari vergi oranlarıyla, azami vergi haddi arasındaki makas daraltılacak. Türkiye, imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle, 1996’dan bu yana, üçüncü ülkelerden ithal ettiği mallara ilgili mevzuatının öngördüğü ‘asgari vergi oranlarını’ uyguluyor. Bu oranlar her yıl başında Gümrük Tarife Cetvelleriyle, Gümrük Birliği’ne tabii ülkelere serbest dolaşımla girecek mallara uygulanacak asgari vergi oranları belirleniyor. GB’ne tabi ülkelerde yerli sanayi korumak için dışarıdan gelecek mallara en az uygulanacak vergi oranı uygulanıyor. Yetkililerden alınan bilgilere göre, bunun yanısıra Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)’nün koyduğu ‘azami vergi haddi’ oranları var. Yetkililer alınabilecek önlemleri şöyle anlattı: “Battaniyede yüzde 3 vergi uyguluyoruz, DTÖ’ye göre bunu yüzde 100’e çıkarabiliriz ama gözlük camlarında azami vergi oranı yüzde 15. Mobilyada vergi oranı yüzde 3; oranı yüzde 25’e çıkarırsak, bu defa insanlar gümrük oranı daha düşük olan ülkelerin gümrüklerinden mallarını sokarlar ve sıfır gümrük vergisiyle getirirler.”

        YERLİYE % 10 FİYAT AVANTAJI

        Yetkililer, bu uygulamanın hayata geçmesi durumunda, yerli üreticiye en az yüzde 10’luk bir fiyat avantajı sağlanacağını vurguladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da sıcak baktığı çalışma somut hale getirdikten sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunacak.

        "VERGİ ARTSA BİLE MOBİLYA İTHAL ETMEK UCUZ OLACAK"

        Yetkililer, mobilyada oranların artabiliceğini aktarırken şu örneği verdi: “Bir konteynera girecek mobilya miktarı 10-15 bin dolar. Bu konteyneri Bulgaristan’da bir yere getirip serbest dolaşıma sokmak isterseniz, orada bir firmanız olması lazım. O firma bu malı Türkiye’ye ihraç edeceği için tekrar bir navlun ödenecek. Türkiye’deki gümrüklerden çekerken gümrük komiyoncusuna masraf ödenecek. Bütün bu masraflar yüzde 10-15 civarında bir rakam tutuyor. Şu anda serbest dolaşıma girmesi için mobilyaya yüzde 3 vergi uyguluyoruz. Yüzde 15’e çıkarsak bu oranı, yine Türkiye’ye ithal etmek ucuz olacak.”

        Aslı Işık-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ