Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para IMF'ten Avrupa'ya uyarı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupalı bankaların 200 milyar avroluk (290 milyar dolar) sermaye açığını bulunduğunu ve bu açığı kapatmak için sermaye artırımına gitmesi çağrısı yaparken, Avrupalı siyasetçiler bu çağrıyı reddetti.

        IMF Başkanı Christine Lagarde, geçen hafta Kansas City Fed'in ABD'nin Wyoming eyaletinin küçük bir kasabası Jackson Hole'da düzenlediği toplantıda, ''Avrupalı bankaların, Avrupa'nın borç krizinin daha fazla ülkeye yayılmasını önlemek adına sermaye artırımına gitmesi gerektiğini'' söylemişti.

        IMF, Uluslararası Muhabese Standartları Kurulu ve bankacılık sektörü uzmanları, Avrupalı bankaların sermaye açığı konusundaki kaygılarından bahsederken, Avrupalı piyasa düzenleyici kuruluşlar, siyasetçiler ve bankacılık birlikleri, bankaların piyasadaki dalgalanmayla başedebilmek için yeterli desteğe sahip olduğunu savunuyorlar.

        Avrupalı bir kaynak Reuters'e dün yaptığı açıklamada, IMF'nin, Avrupalı bankaların 200 milyar avro sermaye açığıyla karşılaşabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

        IMF'nin tahmin ettiği bu rakam, Avrupa Birliğinin (AB) bankaların sermaye ihtiyaçlarıyla ilgili tahminin çok fazla üzerinde bulunuyor. AB, Temmuz ayında Avrupalı bankaların sağlamlığının sınandığı stres testini geçemeyen bankaların sermaye açığının 2,5 milyar avro (3,6 milyar dolar) olduğunu açıklamıştı.

        Stres testlerinin bankaların bilançolarında yer alan borçlu ülkelerin tahvillerinden kaynaklı önemli kayıpları hesaplamada başarısız olmasını eleştiren IASB, Avrupalı finansal kuruluşların, Yunanistan hükümetinin tahvillerinden kaynaklı kayıpları muhasebe etmede daha tutarlı olması gerektiğini belirtti.

        AVRUPALI MAKAMLAR

        Rekabetten sorumlu AB Komiseri Joaquin Almunia yaptığı açıklamada, ''Sanırım bizim stres testi çalışmamıza güvenmeliyiz. Bu test daha fazla ayrıntılı ve tepeden tırnağa bir çalışma. IMF'nin tepeden tırnağa çalışması kredi borcu takas sözleşmesinin değişimindeki tahminlere dayalı bir çalışma'' dedi.

        Avrupa hükümetlerinden bir yetkili de Avro Bölgesi hükümetleri ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB), bankaların sermaye ihtiyaçları konusunda IMF'nin tahminlerindeki ''çok tartışmalı'' metodolojisine ilişkin aynı fikirde olmadığını ifade etti.

        Avrupa Komisyonu da stres testlerinin açıklanmasından bu yana güçlü bir eyleme ihtiyaç görmediğini bildirdi.

        Alman Bankalar Birliği (BdB) ve Alman Kamu Bankaları Birliği (VOEB), IMF'nin metodolojisinin sorunlu olduğunu savunarak, Alman bankalarının hemen sermaye artırımına ihtiyacı bulunmadığını kaydetti.

        Fransa Bütçe Bakanı Valerie Pecresse, kaygılanmaya gerek olmadığını söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ