Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Üçüncü köprü ihalesinde 4 firma yarışacak - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ / Ajanslar

        İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü Dahil) Kesimi''nin ihalesine 5 teklif geldi.

        Tekliflerin alındığı Karayolları Genel Müdürlüğü toplantı salonunda bir açıklama yapan Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık,ihaleyle ilgili bugüne kadar yaşanan gelişmeleri anlattıktan sonra gelen teklifleri şöyle açıkladı:

        ''Bugün saat 10.00 itibariyle ihaleye, Salini-Gülermak Ortak Girişimi, İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu, China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı Merkezi-Arkon İnşaat Ortak Girişimi, MAPA İnşaat ve Ticaret AŞ ile Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat olmak üzere 5 teklif gelmiştir'' dedi.

        KARAYOLLARI GMY İHSAN AKBIYIK: TOPLAM 5 TEKLİF ALINDI, DEĞERLENDİRME SÜRECİNE GEÇECEĞİZ

        Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprü ihalesine teklif veren China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı Merkezi-Arkon İnşaat Ortak Girişimi'nin eksiklikler nedeniyle ihale teklifinin alınmadığını açıkladı.

        2 milyar dolarlık proje için 5 teklif verildi. Teklifler teknik incelemeye alındı. Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı Merkezi-Arkon İnşaat Ortak Girişimi'nin uygun döküman sağlayamaması nedeniyle ihale dışı kaldığını söyledi. İhale, Mayıs ayı içerisinde sonuçlanacak.

        ULAŞTIRMA BAKANI: BU İHALE SİYASİ İSTİKRARIN SONUCUDUR

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü Dahil) Kesimi''nin ihalesine ilişkin, ''Türkiye'nin, dünyada her tarafta krizin ülkeleri kasıp kavurduğu, ekonomileri zorladığı bir dönemde böylesine 4 - 4,5 katrilyonluk bir projeyi, genel bütçe imkanlarını kullanmadan yap- işlet-devret modeliyle gerçekleştirmiş olması güçlü siyasi irade, güven ve istikrarın bir sonucudur'' dedi.

        Yıldırım, Şanlıurfa temasları kapsamında Abide Köprülü Kavşağı Projesi'nin temel atma törenine katıldıktan sonra polisevinde gazetecilerin 3. Boğaz Köprüsü ihalesine ilişkin sorularını cevapladı.

        Bugün saat 10.00 itibariyle Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bu konuda 5 teklifin geldiğini, bu tekliflerden 1 saat sonra başka bir teklifin daha yapıldığını ancak dikkate alınmadığını ifade eden Yıldırım, ilk incelemede 5 teklif içerisinden eksik evrakı olan birinin değerlendirme dışı kaldığını söyledi.

        4 firmayla ilgili değerlendirmenin ise kısa sürede tamamlanacağını ve çalışmalara devam edileceğini belirten Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

        ''Hayırlı uğurlu olsun, Türkiye'nin, dünyada her tarafta krizin ülkeleri kasıp kavurduğu, ekonomileri zorladığı bir dönemde, böylesine 4 - 4,5 katrilyonluk bir projeyi, genel bütçe imkanlarını kullanmadan yap- işlet-devret modeliyle gerçekleştirmiş olması, Türkiye'deki güçlü siyasi irade, güven ve istikrarın bir sonucudur. Türkiye geçmiş yıllarda yarınına yönelik hesap veremezken, bugün gelecek 10 yılına, 20 yılına yatırım yapılabilen bir ülke haline gelmiştir. Boğaz Köprüsü'ne verilen tekliflerin de gösterdiği budur. Güzel olan bir şey var, Türk müteahhitlerinin içinde olduğu konsorsiyum var. Hatta bir tanesinde tamamen Türk müteahhitlerinin oluşturduğu bir grup teklif vermiştir. Bu da ülkemiz adına umut verici, sevindirici bir şeydir.''

        İHALE DIŞI KALAN FİRMADAN AÇIKLAMA

        China Communications Construction Company Limited (CCCC) Yapı Merkezi-Doğuş-Arkon Ortak Girişim Grubu, 3. köprünün yapımını da içeren ihaleye herhangi bir teklif verilmediğini ve bu aşamada 3. Boğaz Köprüsü İhalesi ile ilgili olarak teklif sunulmasının mümkün olmadığının bugün tarihli mektup ile İhale Komisyonu Başkanlığına arz edildiğini duyurdu.

        Grubun yazılı açıklamasında, şöyle denildi:

        ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz köprüsü dahil) Odayeri-Paşaköy Bölümünün YİD Modeli ile Yapılmasına İlişkin İhale ile ilgili olarak 20 Nisan 2012 günü ihale öncesinde gerçekleştirilen ilk tespit yoklaması (var yok tespiti) için China Communications Construction Company Limited (CCCC) Yapı Merkezi-Doğuş-Arkon Ortak Girişim Grubu, herhangi bir teklif vermemiş olup, bu aşamada 3. Boğaz Köprüsü İhalesi ile ilgili olarak teklif sunmasının mümkün olmadığını, 20 Nisan 2012 tarihli mektubu ile İhale Komisyonu Başkanlığına arz etmiştir.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ