Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye 2014’ten itibaren IMF'nin ana yönetim organı olan 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu'nda yer alacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Sefer Yüksel / HT EKONOMİ

        Türkiye 2014’ten itibaren IMF'nin ana yönetim organı olan 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu'nda yer alacak. Kulislerde, bu görev için geçen isim ise Ali Babacan.

        Haziran ayı sonunda, yıllarca kredi almak için kapısını çaldığı Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kullanımına 5 milyar dolar sunarak takdir toplayan Türkiye, şimde de IMF'nin 'Tepe Yönetimi'ne giriyor. Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye, IMF'nin ana yönetim organı olan 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu'nda 2012 yılında İcra Direktör Vekili, 2014 yılında ise İcra Direktörü olarak yer alacak. Yani IMF'nin yönetim kurulu üyesinden biri Türkiye olacak. Türkiye'nin atadığı direktör aynı zamanda 8 ülkenin daha direktörlüğünü yapacak. Ankara kulislerinde konuşulan iddiaya göre IMF'de Türkiye'ye biçilen bu süper göreve atanacak isim ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan. Bilindiği gibi AK Parti’nin tüzüğü gereği üç dönemden sonra milletvekili adayı olunamıyor.

        BAŞBAKAN ERDOĞAN SİNYAL VERMİŞTİ

        Geçen ay sonunda Rio de Janeiro’da Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gazetecilerle sohbeti sırasında üç dönemden sonra aday olamayacak bakanlarından Babacan hatırlatıldığında “Üç dönemden sonra arkadaşlarımız think tank’lerde çalışsınlar istiyoruz. Ne biliyorsunuz belki Ali Bey’e dış camiadan iyi bir teklif gelecek” yanıtını vermişti. Başbakan’ın bu sözleri Babacan’ın yurtdışında etkin bir göreve gelebileceği yorumlarına neden olmuştu.

        Hazine'nin dünkü açıklamasının ardından, Ankara ve bankacılık kulislerinde 2015 yılında parti tüzüğü gereği yeniden aday olamayacak olan Babacan'ın IMF'de direktörlük görevine getirileceği yorumları ağırlık kazandı. Türkiye 8 ülkenin direktörü olacak Türkiye, aynı zamanda 2014- 2016 döneminde Avusturya, Türkiye, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Beyaz Rusya, Slovenya ve Kosova'nın yer aldığı grubun da İcra Direktörlüğü pozisyonunu üstlenecek. Grupta İcra Direktörlüğü pozisyonu, ülkelerin göreli oy güçlerine paralel olarak dönüşüme tabi olacak. Bu kapsamda, 2016- 2018 döneminde İcra Direktörlüğü'nü Çek Cumhuriyeti veya Macaristan yürütecek. 2018-2020 döneminde söz konusu görevi tekrar Türkiye üstlenecek.

        BABACAN’IN ADI GEÇİYOR

        Ankara kulislerinde IMF’deki bu görev için Ali Babacan’ın adı geçiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan Rio de Janeiro’da, 3 dönemden sonra milletvekili adayı olamayacak olan Babacan ile ilgili, “Belki Ali Bey’e dış camiadan iyi bir teklif gelecek” diyerek ilk işareti vermişti. Öte yandan Türkiye'nin grubunda direktör olan Belçika ve Lüksemburg, halihazırda Hollanda'nın İcra Direktörlüğünü yürüttüğü gruba geçme kararı aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ