Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Verbund Enerjisa'daki payını satmak istiyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Sabancı Grubu'nun enerji sektöründe hızlı büyüme isteğine Avrupa'daki kriz nedeniyle ayak uydurmakta zorlanan Avusturyalı enerji şirketi Verbund, ürkiye'den çıkmaya hazırlanıyor. Reuters'ın konu hakkında bilgi sahibi olan dört kaynaktan aldığı bilgiye göre Sabancı Holding ile yüzde 50-50 ortak olduğu Enerjisa'daki payını satmak için Alman enerji şirketi E.ON grubunun gaz birimi E.ON Ruhrgas ile görüşüyor. Tarafların konuyla ilgili açıklamayı Eylül ayı ortasına kadar yapması bekleniyor.

        AYEDAŞ'TAN VERBUND VAZGEÇİRDİ

        Enerjisa, 1.515 milyar dolar ile en iyi üçüncü teklif sahibi olduğu İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ'yi (Ayedaş) devralmaktan Verbund'un bu yatırımı yapmama kararı nedeniyle vazgeçtiğini geçen yıl sonunda açıklamıştı.Enerjisa'dan Aralık ayında yapılan açıklamada, "Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ şirketimiz, Özelleştirme İdaresi tarafından Ayedaş elektrik dağıtım bölgesi için davet edilmiştir. Ortaklardan Avusturya Verbund şirketi, Avrupa'da hüküm süren ekonomik ve finansal kriz nedeniyle bu yatırımı yapamayacağı kararını almıştır. Bu durumda, Enerjisa'nın Ayedaş'ı devralması mümkün olmayacaktır" demişti.

        DOĞUŞ İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

        Türkiye'ye 2007 yılında giren Verbund ile ortaklığın ardından Enerjisa, 2015 yılında minimum 5,000 MW kurulu güç ve Türkiye elektrik enerjisi piyasasında en az yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedefledi.

        ÖİB tarafından ihale edilen Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'yi 2008 yılında devralan Enerjisa'nın bugün itibariyle kurulu gücü 1,650 MW civarında.Şirketin internet sitesindeki verilere göre Enerjisa şirketlerinin 2011 yılı konsolide satış cirosu 3.7 milyar TL'ye ulaşmış bulunuyor.

        Enerjisa'nın 2014 yılında halka arz edilmesi de Sabancı Grubu'nun hedefleri arasında yer alıyor.

        Türkiye enerji piyasasına uzun zamandır girmek için fırsat kollayan E.ON'un ise Doğuş Holding ile 6,000 MW kurulu güce kadar ulaşabilecek enerji üretim projeleri konusunda yürüttüğü ortaklık görüşmelerinin sonuçsuz kalmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ