Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Benzin fiyatını düşüren formül - Makro Ekonomi Haberleri

        TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, benzin ve motorinde ÖTV eşitlemesinin yapılmasının fiyatların aşağı çekilmesine yardımcı olacağını söyledi.

        BENZİN FİYATI NASIL AŞAĞI ÇEKİLİR?

        Benzin ve motorindeki ÖTV farklarına dikkat çeken Erkut, "4.89 lira olarak satılan benzinin bizden çıkışı 1,57 lira. Benzinde 2,92 lira vergi olarak kaydediliyor. 4,27 lira olarak satılan motorinin ise bizden çıkışı 1,59 lira. 2 lira 25 kuruş vergi olarak kaydediliyor. Aslında vergilerin eşitlenmesi gerekiyor. Vergiyi eşit yap, hangisi piyasada gelişiyorsa gelişsin. Örneğin Akdeniz'de ucuz olan benzini, biz pahalı satıyoruz. Benzin ve motorinde ÖTV eşitlemesi yapılması, fiyatların daha da aşağı çekilmesine yardımcı olur.''

        Yeni projeleri hakkında bilgi veren Erkut, 1989-2005 yılları arasında 1 milyar 950 bin dolar yatırım yapılan TÜPRAŞ'a 2006-2011 arasında 2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Bu yatırımın 2015'de 5.4 milyar doları bulacağına dikkat çeken Erkut, bu yatırımların TÜPRAŞ'ın rekabetçi gücünü daha da artıracağını söyledi.

        'KÖMÜRDEN ENERJİ İSTEMİYORUZ'

        Enerji giderlerinin rafinerilerinde önemli yer tuttuğunu ve giderlerin yüzde 50'sini oluşturduğunu belirten Erkut, enerjiyi gazdan sağladıklarını, kömürün kendileri için uygun olmadığını kaydetti. Erkut, ''Gaz bizim için daha önemli. Bizim kömürden enerji sağlama gibi bir düşüncemiz yok'' dedi.

        Dünyadaki benzin tüketiminin yüzde 40'ının ABD'de gerçekleştiğini, Avrupa ülkelerinin ise ağırlıklı olarak motorin tercih ettiğini ifade eden Erkut, son yıllarda pazarda motorinle ilgili talebin büyüdüğünü bu nedenle de Kırıkkale, İzmit ve İzmir rafinerilerinde motorin ve benzin öncelikli yatırımlar yapmayı planladıklarını dile getirdi.

        NASIL BİR ÜRETİM HEDEFLİYORLAR?

        Türkiye'nin çevre ülkelerdeki rafinerilerin etkisi altında olduğunu, bu coğrafyadaki rafinerilerle sıkı rekabet halinde bulunduklarını vurgulayan Erkut, ''2020'lere doğru geldiğinde, motorinin 15 milyondan 18 milyon tona çıkacağını öngörüyoruz. Benzin ve motorin ağırlıklı bir üretime dönmeyi hedefliyoruz. Bizim 8 tane ham petrol kolonumuz var. Bunun bize verdiği esneklikle durmadan, gerektiğinde hız keserek üretime devam ediyoruz. Suudi Arabistan ve İran başlıca ikmal kaynaklarımızdan. Her yıl daha fazla pazar payımızı artırıyoruz'' dedi.

        TAHVİLE KİMLERDEN TALEP GELİR?

        İhracatlarının yüzde 60'lık kısmını benzinin oluşturduğunu belirten Erkut, ''Dış gelişmeler karşısında muhtemel yaşanabilecek finans problemlerini minimize etmek için uzun vadeli tahvil ihracı yapacağız. 5-7 yıl vadeli, uzun vadeli finansal kolaylık sağlamak gibi bir düşüncemiz var. Batı dünyasından ABD ve Avrupa'dan tahvillere talep olacağını düşünüyorum'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ