Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para merkez bankasının faiz kararı - Makro Ekonomi Haberleri

        Merkez Bankası'nın bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridoru üst bandında 50-100 baz puanlık indirim bekleniyor. Rezerv Opsiyon Katsayısı'nda (ROK) artırıma gidileceğini ve yüzde 5,75 olan politika faizinde ise değişikliğe gidilmeyeceğini de tahminler arasında.

        MERKEZ GEÇEN AY NE YAPMIŞTI?

        18 Eylül'deki PPK'da politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulmuştu. Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 5 düzeyinde sabit tutup, borç verme faiz oranını 150 baz puan indirerek yüzde 11,5'ten yüzde 10'a, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11'den yüzde 9,5'e düşürmüştü.

        Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde sabit tutarak, borç verme faiz oranını yüzde 14,5'ten yüzde 13'e düşürmüştü.

        Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır, son olarak 17 Ağustos 2012 tarihinde yapılan değişiklikle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 60'a çıkartılmıştı. İlk yüzde 40'lık dilime denk gelen tutara ilişkin rezerv opsiyonu katsayısı (ROK) 1,1'e yükseltilmişti. 18 Eylül'deki PPK'da küresel piyasalardaki gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla bütün dilimlere ilişkin ROK'lar 0,2 puan artırılmıştı.

        Ayrıca 18 Eylül'deki PPK toplantısında, miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 500 milyon TL ile 7,5 milyar TL arasında olması kararlaştırılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ