Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para SGK ‘avuç içi damar izi sistemi’ için Fujitsu ile anlaştı - Makro Ekonomi Haberleri

        Ebru ERDOĞAN / HABERTÜRK

        Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastaların hastaneye gidişini kontrol altında tutmak amacıyla denemelere başladığı ‘avuç içi damar izi sistemi’ için Fujitsu firmasıyla anlaştı. Yapılan hesaba göre Türkiye’de özel sektörün de dahil olduğu hastaneler, her biri 2 bin 500 dolardan satılan bu cihaz için 60 milyon dolar ödeyecek. Bunun yüzde 85’i ise en çok hastanın gittiği kamuya ait olacak.

        1 OCAK’TA BAŞLAYACAK

        25 milyar liralık bütçe açığı olan SGK, polikliniklerdeki mükerrer işlemlerle başkasının karnesiyle hastaneye gidenlerin önüne geçmek için hastaların ‘biyometrik’ kimliğini oluşturmaya karar verdi. SGK’nın seçtiği ve 1 Ocak 2013’te uygulamaya geçilecek avuç içi damar izinin teknolojisi, Türkiye’de sadece Fujitsu’da bulunuyor; cihazın fiyatı ise 2 bin 500 dolar. Uzmanlar, ‘parmak izi damar sistemi’ ya da bazı havaalanlarında da kullanılan retina tarama sisteminin kullanılması durumunda fiyatın altıda bire kadar düşeceğini ifade ediyor.

        Örneğin, 5-6 şirketin faaliyet gösterdiği, rekabet nedeniyle de fiyatların düşük olduğu parmak damar izi teknolojisinde cihaz fiyatları 400 dolar düzeyinde. Hastanın kimliğinin ilk kez oluşturulması sırasında yapılan işlem, ortalama 5 dakika sürüyor. Çok fazla kuyruklara neden olmamak için günde 600 hasta bakan bir hastanenin bu cihazdan 10 tane alması gerektiği ifade ediliyor.

        Türkiye’de 2 bin civarında kamu ve özel hastaneyle tıbbi merkez bulunuyor. Buradan yola çıkılan hesaplamayla, kamu ve özel hastanelerin bu cihaza ortalama 60 milyon dolar harcayacağı öngörülüyor. Kamunun bu maliyetten alacağı pay ise, 51 milyon dolar; çünkü toplam polikliniğin yüzde 85’i kamu ve üniversite hastanelerinde bulunuyor.

        SGK YATIRIMA PARA ÖDEMEDİ

        Sistem SGK’ya, cihazları da satan şirket tarafından kurulduğu için tüm hastanelerin fiyatı 2 bin 500 dolar olan aynı cihazı alması gerekiyor. Günde 600 hastaya bakan, küçük bir hastanenin en az 25 bin dolar ödeyeceği sistemin altyapısının kuruluşunda şirket, SGK’dan para almadı. Yapılan ve SGK’dan bedeli alınmayan bu yatırımın, 3 milyon Euro civarında olduğu dile getiriliyor.

        Öte yandan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD), SGK’ya yazdığı ve internet sitesinde de yayınladığı mektupta, şu sözlere yer verildi: “Bu sistemle özel sektöre ciddi bir maliyet gelecek. Cihazın yıllık bakımları da ek bir ücret gerektirecek. Pratikte de istismarı önlemek zor; veznede avuç içini gösterip kayıt yaptıran hasta ile muayeneye giren hasta farklı olabilir.”

        SAĞLIK BÜTÇESİNDEKİ EN BÜYÜK İKİNCİ GİDER KALEMİ

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe açığını açıklarken ‘kara delik’ olarak nitelendirdiği sosyal güvenlik için yılın ilk altı ayında 34.4 milyar lira kaynak aktarıldı. SGK Başkanı Fatih Acar, temmuz ayı sonunda gazetecilerle bir araya gelmiş, kurumun bu yılki bütçe açığının 25.5 milyar lira olacağını dile getirmişti. SGK’nın giderleri arasında ikinci en büyük payı, 43.3 milyar lirayla sağlık oluşturuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ