Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye'de evlerin bir numaralı temizlik maddesi çamaşır suyu. - Makro Ekonomi Haberleri

        MENEKŞE ATASELİM/HABERTÜRK

        Geçmişten gelen alışkanlığının yanına hijyen bilincindeki artışın da eklenmesiyle Türkiye'deki çamaşır suyu kullanımı her yıl düzenli olarak yükselirken, hane başına düşen ortalama yıllık tüketim miktarı 11 litre oldu. Bu rakam, dünya ortalamasının 3 katına denk geliyor. Hanelerde çamaşır suyu kullanım alışkanlığı, İngiltere'de yıllık 6.8, Fransa'da 2.2 ve Rusya'da 1.8 litre olarak hesaplanıyor.

        EV TEMİZLİK ÜRÜNLERİ PAZARININ YÜZDE 43'ÜNÜ OLUŞTURUYOR

        Türkiye'de son 5 yıldır yükselişini devam ettiren çamaşır suyu pazarının 2012 yılının sonunda toplam 271 milyon liralık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Bu rakamın, 625 milyon liralık toplam ev temizlik ürünleri pazarı içinde yüzde 43'lük paya denk geldiğini açıklayan Unilever Türkiye Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Şükrü Dinçer, “Unilever, ev temizlik pazarında yüzde 25 payla, 1999'da Türkiye'ye gelen çamaşır suyu markası Domestos ile de bu alanda yüzde 54.5 pazar payıyla lider. Domestos'un dünyadaki bir numaralı ülkesi Türkiye oldu. Aralıksız sürdürdüğümüz hijyen farkındalık ajandasının kullanım alışkanlıklarına etki ediyor” diyor.

        Unilever'in dünya cirosunun 46.5 milyar Euro olduğunu ve yıllık AR-GE bütçesinin 1 milyar Euro'ya ulaştığını kaydeden Dinçer, şöyle devam ediyor: “Hijyende en önemli noktaların başında tuvaletler geliyor ve yeni Domestos ürünleri özellikle buna yönelik geliştiriliyor. Rezervuara atılarak kullanılan yeni ürünümüz çamaşır suyu kullanımını rezervuara kadar götürüyoruz.”

        TÜRK KADINLARI HAFTADA 5. KEZ TUVALET TEMİZLİYOR

        Unilever Türkiye Ev Bakım Kategorisi Direktörü Çiğdem Yıldız, “Araştırmalara göre, Türkiye'de tüketicilerin yüzde 99'u tuvalette hijyenik temizlik için günde 1 veya daha fazla temizlik gerektiğini düşünüyor. Türk kadınları haftada ortalama 5.8 kez tuvalet temizliyor” diyor.

        Çiğdem Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de son 1 yıllık dönemde toplam tuvalet ürünleri pazarının büyüklüğü 39.2 milyon TL'ye ulaştı. Bunun 31.8 milyon TL'lik kısmı tuvalet bloklarına ait. Likit, jel ve katı klozet bloğu ve rezervuara atılan blok olarak ayrılan pazarda, rezervuar blokların payı 6.4 milyon TL. Türkiye'de evlerin yüzde 22.3'ünde bir tuvalet ürünü bulunuyor.

        'SANİTASYON 5 KAT KAZANÇ SAĞLAR'

        Domestos'un yeni tuvalet ürününün tanıtımı için İstanbul'a gelen Dünya Tuvalet Organizasyonu Kurucusu Jack Sim, “Hijyen ve sağlık koşullarının oluşturulması anlamına gelen sanitasyona yapılan her 1 dolarlık yatırım, insanların sağlıklı kalmasını sağlayarak 5 dolar kazanç olarak geri dönüyor” dedi.

        DÜNYADA 2.5 MİLYAR İNSAN TUVALETE ERİŞEMİYOR

        Dünyada toplam 2.5 milyar insanın tuvalet erişimi olmadığını belirten Jack Sim, “Bu çok sağlıksız bir durum; çünkü bu ihtiyaçlar sokaklarda gideriliyor. Dışkılar suya da karışarak hastalık yayılmasına neden oluyor” dedi. Her yıl dünyada 1.5 milyon çocuğun ishalden öldüğüne dikkat çeken Sim, bu ölümlerin yüzde 88'inin yetersiz sanitasyondan kaynaklandığını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ