Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Üretici mısır fiyatından memnun - Makro Ekonomi Haberleri

        Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, mısırda fiyatın, ton başına 430 liradan 40 lira destekle 470 liraya çıkarıldığını ve çiftçilerle ziraatçıların çok memnun olduğunu söyledi. Fındıkta da taban fiyatın yakında açıklanacağını ifade eden Eker, ihraç edilen tarım ürünleri üretiminde güvenilir üretici sertifikasının oluşturulacağını, gerekirse ikinci gümrük kontrolü yapılacağını belirtti. Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, Suudi Arabistan Tarım Bakanı Fahad A. Balghunaim'le ikili bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından basın karşısına geçen Tarım Bakanı Eker, Türkiye'nin Suudi Arabistan'la 2,5 milyar dolar ithalat, 1,5 milyar dolar da ihracat hacmi olduğunu, tarımın ihracattaki oranının ise 230 milyon dolar seviseyinde bulunduğunu kaydetti. Tarım açısından ihracat oranının çok düşük olduğunu söyleyen Eker, iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek için bir protokol imzaladıklarını söyledi.

        Suudi Bakan Balghunaim ise iki ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazanarak artması için ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını kaydetti. İki bakan daha sonra bir protokol imzaladı.

        Bir gazetecinin, Suudi Arabistan'ın Türkiye'de tarım arazisi kiralayarak ortak yatırım yaptığı şeklindeki sorular üzerine Bakan Eker, ortak yatırımın önünde hiçbir engel olmadığını ve iki ülke çıkarı neyi gerektiriyorsa o konuda işbirliğine gidilebileceğini söyledi. Konuk Bakan Balghunaim de ilişkilerin çok iyi olduğunu, bu tür mekanizmaların araştırılması gerektiğini bildirdi.

        Fındık taban fiyatının hala açıklanmamış olmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Tarım Bakanı Eker, "Geç kalınmasının ölçüsü ne. Neye göre geç" şeklindeki ifadesine 'Geçen yıl Temmuz'da açıklanmıştı' şeklindeki yanıta ise, "Her senenin şartları ayrıdır. Her ürünün bir piyasası var. Rekolte beklentisi var, iç ticareti, dış ticareti var. Birlikte müteala edilir. Geç kalınmış da değildir. Biz bu konuyla ilgili kısa süre içinde, Toprak Mahsulleri Ofisi ile bu işin nasıl yapacağını, nasıl müdahale edeceği konusunda kısa süre içinde açıklama yapmış oluruz. Endişe etmeyin. Kimin açıklaması gerekirse o açıklar. Sayın Başbakanımız takdir ederse kendi açıklar, değilse biz açıklarız" dedi.

        "GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNDE HASSASİYETLE DURUYORUZ"

        Rusya'ya sebze meyve ihracatında yaşanan sorunlardan sonra 'güvenli ihracatçı arıyoruz' şeklinde yapılan açıklamalardan sonra bununla ilgili gelişmelerin sorulması üzerine Bakan Eker, güvenilir ve izlenilebilirliği temin edebilecek olan üreticilerin oluşması için çalışma yürütüldüğünü aktardı.

        Gıda güvenliği açısından özellikle pestisit kullanımı üzerinde hassasiyetle durduklarını belirten Eker, "Diğerleri güvensizdir şeklinde bir anlam çıkarılmamalıdır. Bizim oradan kastımız, izlenilebilirliliği imkan dahiline koyan bir sistem oturtuyoruz. Bir üreticimiz kurallara uygun olarak üretim yapıyor. O ihracata kadar gidiyor. Numune alınıyor. Geriye doğru kontrol ediliyor. Herşey sağlam, biz buna sertifika veriyoruz. Bu ürünlerin güvenilirliğine yönelik bir ödüllendirmedir. Onun tabi olacağı uygulama tabi ayrıdır" dedi. Eker, gerekirse ikinci bir gümrük uygulaması da yapılabileceğini söyledi.

        Mısır fiyatlarının düşük görüldüğünün sorulması üzerine Eker, şöyle dedi: "Bize çiftçi ve ziraat odalarından teşekkür mektupları geldi. Çünkü, şu anda 380 liraya satılıyor piyasada. Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçilerin zarara uğramaması için 430 lira artı 40 lirada prim, 470 lira ile biz çiftçiye destekliyoruz. Maliyete baktığımız zaman oldukça iyi bir rakam. Bizim hesapladığımız en iyi maliyet 316 lira. Şimdi soruyorum 316 lira maliyetli ürünü 430 liradan alıyorsunuz üzerine de 40 lira prim veriyorsunuz."

        Diğer yandan, denizlerdeki balık çiftliklerinin taşınması için karar çıktığını, fakat Tarım Bakanlığı'nın ruhsat iptali yapmadığı için taşınmaların gerçekleşmediği şeklindeki iddialara ise Bakan Eker, "Kanunların öngördüğü şeye hiçbir kimse karşı olamaz. Kültür balıkçılığı Türkiye'de turizmin karşısında değil. Turizmin rakibi olmamalı. İkisi birbirinin tamamlayıcısı olmak durumunda. Ama bu balık çiftliklerinde üretim yapılırken birşeye de dikkat edeceğiz. Onların da çevre kurallarına uymasını sağlayacağız. Bizim hükümetimiz de bunu yapıyor. Türkiye balıkçılık alanında son yıllarda çok ilerleme sağladı. Bundan herhalde kimsenin rahatsız olmaması lazım. Türkiye 2002 yılında 60-65 bin ton balık üretirken bugün bu 140 bin tona çıktı. Bugün Avrupa'da Çipura ve Levrek üretimendi 3'üncü sıradayız. Bunlar Türkiye'ye döviz getiriyor, istihdam sağlıyor. Bundan niye rahatsız oluyoruz. Kuralları çiğneyen, ihlal eden, çevreye zarar veren varsa bunlarla mücadele ediliyor. Kıyıdan şu kadar mesafede, derinlikte, akıntı hızına sahip olacak. İzin verilenlerin tamamı bu standartları taşıyor. Bu standartlara uymadığı halde kapatılması gerekenler kapatılıyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ