Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Ölümsüzlük mantarı'nın kilosu bin dolar - Makro Ekonomi Haberleri

        Çukurova Üniversitesi son günlerde oldukça hareketli günler yaşıyor. Hareketliliğin nedeni üniversitenin Biyoloji Fakültesinden Prof. Dr. Ömer Çolak’ın bir buluş olarak sunduğu ‘ölümsüzlük mantarı’. Türkiye’de ilk kez üretildi iddiası ile ortaya çıkan Çolak’ın bu buluşu, yine iddiasına göre kolesterolden bağışıklık sistemine, kanserden, cinsel sorunlara, hatta saç dökülmesine kadar neredeyse tedavi etmediği hastalık yok! Çolak, iki ay televizyon televizyon dolaşarak ürünün reklamını yaptı. Ölümsüzlük iksiri gibi sunulan mantara talep patlayınca da üretecek bir firma ile anlaşarak ticaretine başladı. Ölümsüzlük mantarının kilosuna da 1000 dolar fiyat biçildi.

        REKTÖR OLAYA EL KOYDU: "MANTAR HİÇBİR İŞE YARAMIYOR"

        Tam her şey yolunda giderken, dün Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, adeta duruma el koyan bir açıklama yaptı. Akınoğlu, “Çukurova Üniversitesi kaynaklı olarak, bir mantar türünün geliştirildiği, ölümsüzlük mantarı olarak sunulduğu ve bu mantarın sağlık konusunda kanser dahil birçok hastalığa iyi geldiği yönündeki açıklamaların gerçek dışıdır” dedi. Akınoğlu, dahası bu yaşananları insanları kandırmaya ve suç teşkil eden gelişmeler olarak yorumladı ve açıklamasını şöyle sürdürdü: “Söz konusu mantar, "Gonoderma Lucidum (Reishi)", "Kırmızı Reishi" olarak bilinen bir mantar türüdür. Ziraat Fakültesi Döner Sermaye işletmesinde zaman zaman üretilip satışa sunulur. Dünyanın her yerinde bilinen bu mantarın içerisinde glukon ve diğer bazı moleküllerin, sadece bağışıklık sistemini biraz güçlendiren özelliktedir. Bu molekülleri ihtiva eden preperat ve tabletler, eczaneler dışındaki bitkisel orijinli satış merkezlerinde bulunmaktadır. Bütün bunların kesinlikle tedavi edici özelliği yoktur ve kanser tedavisinde etkili değildir. Bu şekilde hasta ve yakınlarının en zor anlarında yanıltılmaları, hiçbir etik ve insani değerlerle bağdaşmamaktadır. Ayrıca suç teşkil etmektedir. Bu konuda ancak Sağlık Bakanlığı gerekli ilaç ruhsatını verir. Sağlık konusunda değerlendirme ve yorum yapmak, tedavi yöntemi önermek, ancak ilgili bilim dalından olmak kaydı ile tıp mensuplarına aittir" dedi.

        2 GRAMI HER DERDE DEVAYMIŞ!

        HABERTURK.COM’a konuşan ölümsüzlük iksirinin mucidi Ömer Çolak, mantarın ticaretini yaptığını doğrularken, üniversitenin açıklamasını ise “Rektörün kendi görüşüdür” yorumunu yaptı. "Üniversitemizde ölümsüzlük mantarını ürettikten sonra, bunu tüketicilerle buluşturacağız” da diyen Çolak, yapacağı ticari faaliyetler hakkında da bilgi verdi: “Adana'ya tesis kurulacak ve benim danışmanlığımda mantarı üretip, dilimler halinde kurutarak, kuru çay gibi piyasaya sürülecek. 'GanoTürk' adıyla piyasaya sürülecek kurutulmuş ölümsüzlük mantarı, bir litre suya 2 gram atılıp, kaynatılarak içilebilecek"

        Öte yandan Çolak, yine Doğu Asya ve Japon tababetinde önemli bir yer tutan bir başka mantar türünü de laboratuarlarda üretmeyi başardıklarını söyledi. Hindi Kuyruğu denilen bu mantarın kanser tedavilerinde paralel tedavi organizması olarak resmen kabul edilmiş bir mantar olduğunu söyledi.

        SAĞLIK BAKANLIĞI: İNSANLARIN ÜMİTLERİ SÖMÜRÜLÜYOR

        Diğer taraftan ölümsüzlük mantarı 5 yıldır Çin’den ithal edilerek kilosu ortalama bin dolardan satılıyor. Mantar üzerinden umut tacirliği yapanlar Sağlık Bakanlığı’nın mantara onay verdiğini dahi söylüyor. Ancak Bakanlık yetkilileri, böyle bir durumun asla söz konusu olmadığını, mantarın Tarım Bakanlığı’ndan alınan izinlerle “tarım ürünü” olarak ithal edildiğini söylüyorlar. Ürünün ağırlıklı olarak internet siteleri aracılığı ile satıldığını belirten yetkililer şu açıklamayı yapıyor: “Bu sitelerde yalan yanlış bilgiler kullanılarak ümit tacirliği yapılıyor. Bu konuda vatandaşların daha uyanık olması gerekiyor.”

        Öte yandan, ölümsüzlük mantarını İstanbul’da üretenErkel Reklam Bilişim ve Pazarlama yetkililerindenRefiye Erkel ise ürünün bağışıklık sistemine iyi geldiğini ve bununJaponya Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığını söylüyor.Mantarın bir ilaç değil bir besin desteği olduğunu anlatan Erkel, "Ürün gerçekten faydalı, ancak bunun üzerinden umut tacirliği yapılması yanlış” diyor.

        metincan@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ