Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Yerli otomobilin ilk modeli belli oluyor - Otomobil Haberleri
        1

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Önümüzdeki günlerde ilk yerli otomobille ilgili modeli açıklayacağız. Türkiye bir savaş uçağı projesi üzerine çalışıyor. Takvimle ilgili açıklamalarımız yakında olacak." dedi.

        2

        TBMM Genel Kurulunda, vergi dilimi nedeniyle ekim, kasım ve aralık aylarında ücretleri bin 300 TL'nin altına düşen asgari ücretliler için aradaki farkı telafi etmeyi öngören Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin maddeleri üzerindeki görüşmeler sürerken, yerli otomobil ve yerli uçakla ilgili bir soru üzerine Özlü şu açıklamayı yaptı:

        3

        "Bu konularda çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde ilk yerli otomobille ilgili modeli açıklayacağız. Türkiye bir savaş uçağı projesi üzerine çalışıyor. Takvimle ilgili açıklamalarımız yakında olacak."

        4

        Peki yerli otomobilin özellikleri neler?

        5

        Yerli otomobilin ilk görücüye çıktığı dönemin Sanayi Bakanı Fikri Işık otomabilin özelliklerini şöyle anlatmıştı;

        6

        "Öncelikle bu araçta bir batarya var. Siz akşam aracı evinize çektiğinizde, batarya 5-6 saatte güvenli şekilde doldurur.
        Büyükşehirlerde 100 kilometre güvenle gidilebilecek bir batarya olacak. Ancak bu şarjda günde 2 liralık şarj maliyeti olacak. Akşam fişi taktınız, sabah baktınız 2 TL. Şehir dışına çıkmanız gerektiğinizde menzil uzatıcı bir motor var. Özellike açıklamak lazım. Bazı elektrikli araçlarda 80-100 KW/S batarya var."

        7

        "Otomatik pilot özelliği de olacak. Varolan teknolojiler var onları uygulayacağız. Aynı zamanda yeni teknolojileri de uygulayacağız. İddialı bir araç oluşturuyoruz. Büyük bir ekip halinde bu çalışmaları yürütüyorlar. Bir tanesi tam elektrik, bir tanesi hem menzil uzatıcı, bir tanesi Sedan, bir tanesi de Hatchback."

        8

        "Kaç basıyor kısmı için şunları söyleyebiliriz. Bugün için 160, 2019'da 180 olacak. Farklı modeller için çalışıyoruz. Bunlar 280 olacak."

        9

        "Ne zaman satışa çıkacağıyla ilgili takvimden bahsedeyim; 2016 sonuna kadar 30-40 araçlık bir filo üretmeyi hedefliyoruz."

        10

        "Bu araçları dünyanın en soğuk ikliminde de, en sıcak ikliminde de deneyeceğiz. 2017'de ise dizayn çalışmalarını devam ettiriyoruz. Çok daha şık, güzel, estetik dizaynlar hazırlanıyor."

        11

        "Hedefimiz 2018 Haziran ayında aracın lansmanını yapmak. 2019 sonuna kadar da seri üretime geçelim."

        12

        "Aracın fiyatıyla ilgili şöyle konforundan, güvenliğinden taviz vermiyoruz. Bu aracı bizim tüketicimize çok daha uygun maliyette vermenin çalışması içindeyiz. Şu anda rakam olarak teleffuz edersek bu hata olabilir. Şu anda bir rakam ifade etmek doğru değildir."

        AA - HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ