Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Türkiye 2023 yılında 4 milyon araç üretmeyi hedefliyor - Otomobil Haberleri

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin 2023 yılında 4 milyon araç üretmeyi hedeflediğini, ülke içindeki binek otomobil satış rakamının ise birkaç yıl içerisinde 1 milyon rakamına ulaşmasını beklediklerini belirtti.

        Ergün, 8-13 Mayıs tarihleri arasında Japonya'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Japon Nikkei Gazetesine röportaj verdi.

        Türkiye'de hükümetin toplam 5 milyar dolar harcamayla 2014 yılı sonuna kadar devlet okullarındaki bilgi teknolojileri altyapısını geliştireceğini hatırlatan Ergün, Japon şirketlerine bu projelere katılma çağrısı yaptı. Ergün, Japonya ziyaretinde bu ülkenin elektronik şirketlerine projenin detaylarını da aktaracak.

        Türkiye'nin otomotiv sanayisini geliştirme planlarına da değinen Ergün, 2011 yılında yaklaşık 1 milyon 230 bin aracın üretildiği Türkiye'nin 2023 yılında 4 milyon araç üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

        "YILLIK OTOMOBİL SATIŞI 1 MİLYONU BULACAK , ÜRETİMLERİNİZİ ARTTIRIN"

        Toyota, Honda gibi Japon otomotiv üreticilerinin Türkiye'deki üretimlerini arttırmalarını isteyen Ergün, yatırımları artırmak için vergi indirimleri gibi teşviklerin de sunulacağını vurguladı.

        Türkiye'de, 2011 yılında yaklaşık 590 bin binek otomobilin satıldığını anımsatan Ergün, gelir seviyesindeki artışa paralel olarak, birkaç yıl içerisinde binek otomobilde 1 milyon satış rakamına ulaşılacağına dair öngörüsünü paylaştı. Bakan Ergün, otomotiv sanayini, yatırımların çekilmesi açısından stratejik bir alan olduğunu ifade etti.

        Nissan firmasının da Türkiye'ye yatırım yapma konusunda ilgi gösterdiğini dile getiren Ergün, yatırımların ülkeye çekilmesi için vergi indirimleri ve vergi muafiyeti gibi önlemlere başvuruluacağını anlatan Ergün, Türkiye'deki kalifiye işgücüne dikkati çekti.

        Ergün, üretim hatalarının meydana gelmediği Türkiye'nin, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi Batı Avrupa pazarlarına yönelik ihracat üsleriyle kıyaslandığında, üretim merkezi olarak rekabetçi avantajlara sahip olduğunu vurguladı.

        Otomobildeki özel tüketim vergisine değinen Ergün, şu an standart benzinli otomobillerle aynı vergi oranına tabi olan Hibrid araçlarla ilgili olarak, ''Elektrikli araçlarla aynı seviyede (yüzde 3-7) olması gerekir'' değerlendirmesini yaptı.

        JAPONLAR'A 'YERLİ OTOMOBİLE KATILIN' ÇAĞRISI

        Maliye Bakanlığı gibi kurumlarla vergi indirimi konusunda çalışma yürütme düşüncesini aktaran Ergün, Japonya ziyaretinde Toyota'yı da ziyaret ederek Hibrid teknolojileri yerinde gözlemlemeyi planladığını söyledi.

        Türkiye'nin kendi otomobil markasını oluşturması ile ilgili olarak, ''Özel sektörün liderlik etmesi gerekli. Hükümet olarak biz sadece yol haritasını sunuyoruz'' diyen Ergün, Japon şirketlerinin de projeye katılmasına dair beklentisini dile getirdi.

        Türkiye'nin 2023 yılında ithalat ve ihracatı dengeleyeceğini ifade eden Ergün, gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 10'una denk gelen cari açığın da bu sayede iyileşeceğine dair görüşlerini paylaştı.

        Ergün, Japon firmalarının da ilgilendiği nükleer santral projesiyle ilgili olarak da, Türk şirketlerinin bazı parçaların üretimine dahil olmasının önemli olduğunu vurguladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ