Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Otomobil fiyatları ne kadar arttı - Otomobil Haberleri

        Skoda Türkiye Genel Müdürü Kadirbeyoğlu, ÖTV'deki artış nedeniyle KDV oranıyla beraber anahtar teslim fiyatların yüzde 3.5 arttığını söyledi. Artışın henüz tüketiciye yansımadığına dikkat çeken Kadirbeyoğlu, sektörün son 2 yıldır Türkiye'de hep tarihi zirveler yaptığını söyledi.

        BİNEK OTOMOBİL SAYISI 350 BİN

        Sadece geçen yıl 600 bin adet binek otomobil teslimatı gerçekleştirildiğini belirten Kadirbeyoğlu, "Geçmiş son 10 yılın ortalamasına göre, Türkiye'de satılan binek otomobil sayısı 350 bin civarında. Özellikle 2008 krizinden sonra rakamlar her geçen yıl istikrarlı bir şekilde artıyor. Bu yıl yine 550-600 bin adet civarında binek otomobil teslimatı bekliyorduk. Fakat otomobil satışlarının bu kadar yüksek oranda gerçekleşmesi, ekonomide bazı dengeleri ister istemez etkileyebiliyor ve özellikle dış ticaret açığını olumsuz olarak etkiliyor" dedi.

        Hükümetin doğal olarak sonucunda ÖTV'de yüzde 3 oranında artış yaptığını ifade eden Kadirbeyoğlu, "Yüzde 37'den yüzde 40'a çıkardı. KDV oranıyla beraber anahtar teslim fiyatlarına yüzde 3,5 artış oldu. Ama henüz bu fark tüketicilere yansımadı. Çünkü şu anda sektör özellikle eylül ayında olduğu gibi ve ekim ayı boyunca da ÖTV artışından kaynaklanan artışı kendisi karşılıyor'' diye konuştu.

        SİPARİŞLERİN ERİMESİ GEREKİYOR

        Artışın fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu hatırlatan Kadirbeyoğlu, ''Otomotivde planlamalar ve siparişler çok önceden veriliyor. Siparişlerimizi eritmek durumdayız. Bunun için de ÖTV'den kaynaklanan fiyat farkını tüketiciye çok fazla yansıtmadan, stoklar normal düzeyine yaklaşıncaya kadar gitmek zorundayız. Ama daha sonrası için ÖTV'nin fiyatlara yansıması kaçınılmaz duruma gelir'' dedi.

        ÖTV indirimleriyle ilgili bir beklentilerinin olup olmadığı ile ilgili Kadirbeyoğlu, şöyle konuştu: ''Böyle bir beklenti yok açıkçası. Baktığımız zaman, otomobile vergi anlamında yapılan destekler, hep kriz yıllarında olmuştur. Özellikle hurda araç teşvikleri gibi çalışmalar hep kriz dönemlerinde, sektörü hareketli tutabilmek için yapılan ataklardır. Ama şu anda otomotiv sektörü, son yıllarda zirve yaptı. Bu süreçte teşvik beklemek çok doğru olmaz diye düşünüyorum. Birazcık kendi yağımızda kavrulacağız.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ