Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı Aynı otomobili 12 bin lira ucuza almanın yolu! - Otomobil Haberleri

        HT EKONOMİ / HAKAN ÖZENEN / OTOMOBİLLİ HAYAT TÜYOLARI - 2

        Otomobil alırken ne istediğinizi net belirleyin. Güvenlikten taviz vermeden, asla kullanmayacağınız donanımları çıkararak aynı otomobili 12 bin lira daha ucuza almanız mümkün. Direksiyonum deri, makyaj aynam ışıklı olsun diyorsanız siz bilirsiniz!

        Birinci bölümün giriş yazısında da belirttiğim gibi otomobil satın almak tamamen ‘gönül’le ilgilidir. Eğer bir markanın belli bir modeline karar verdiyseniz, hiçbir mantıklı açıklama bu fikrinizi değiştirmek için yeterli olmaz. Ancak yine de otomobil satın almada önce cevaplamanız gereken bazı sorular olabilir. Eğer belli bir marka konusunda kesinleşmiş bir fikriniz yok, ama istediğiniz aracın tipi konusunda bir kararınız varsa, 12 bin TL’yi aşan miktarda tasarruf ederek ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Bu seçimi yaparken özellikle konfor donanımından vazgeçmeniz gerektiğini hesaba katmalısınız. Ama aynı marka ve model içinde, güvenlikten hiç taviz vermeden hayalinizdeki otomobili kullanmanız da mümkün.

        ASIL ÖNEMLİ OLAN GÜVENLİK DİYORSANIZ

        Yanda motor ve şanzıman özellikleri tamamen aynı iki otomobil var. Biri 58 bin 900, diğeri ise 70 bin 700 TL. Aralarındaki farkı ise motor, şanzıman ya da güvenlik belirlemiyor. Çünkü her ikisi de 122 beygirlik 1.4 litre turbo benzinli motora ve manuel şanzımana sahip. Üstelik pahalı versiyonda bulunan, her türlü güvenlik donanımı, bir iki göz ardı edilebilir eksikle diğerinde de mevcut. Bu iki otomobil arasındaki konfor donanımı da, ucuz versiyonu görmezden gelecek kadar büyük değil. Klima, elektrikli cam, müzik sistemi gibi donanım var. Her markada benzer fiyat farkları bulmak mümkün. Yeter ki otomobili konu komşu için değil, kendi keyfiniz için satın almaya karar vermiş olun.

        12 bin TL ucuz ama güvenliği aynı

        Donanımın yarattığı fiyat farkına bir model ile örnek vermek mümkün. Volkswagen’in aralarında donanımdan kaynaklanan 12 bin TL fiyat farkı olan Tiguan modelinde güvenlikle ilgili hiçbir eksik bulunmuyor. İki modelde de olan özellikler şöyle: ABS, elektronik fren basıncı dağıtıcısı (EBD), elektronik defransiyel kilidi (EDL), elektronik motor çekiş kontrolü (MSR), patinaj önleme sistemi (ASR), elektronik stabilizasyon programı (ESP), dinamik direksiyon önerisi (DSR), hıza duyarlı direksiyon sistemi, elektromekanik park freni, ‘Auto Hold’ fonksiyonu, Immobiliser, ön ve arkada 3 noktalı piroteknik emniyet kemerleri, sürücü, yolcu, yan ve tavan hava yastıkları.

        ‘Dizel yerine benzinli’ büyük tartışma yarattı

        Dünkü bölümde, “Eğer yaptığınız yol yılda 15 bin kilometreyi geçmiyorsa, ‘dizel otomobil, sizin için mantıklı değildir” deyince, kimi okurlarımızdan tepkiler geldi. Konuya açıklık getirmek de şart oldu. Okurlar dizellerin torkunun yüksek oluşundan, küçük motorlu turbo beslemeli otomobillerin yüksek süratlerde yakıt tüketiminin arttığını söyleyerek bu fikre itiraz etmişler. Çok haklılar.Fakat ekonomik gücü 1.6 litrelik dizel bir otomobile yetenler, zaten bu kararı verip, dilediklerini satın alıyor. Ancak unutmamalılar ki talebi yüksek olan bir ürünün fiyatını satıcı değil, alıcılar belirler. Yani herkesin ‘dizel’ istediği bir pazarda, ‘dizel’, pazar ekonomisinin doğası gereği pahalı satılır. Kaldı ki ülkemizde zaman zaman kampanyalarla dizel ve benzinli araçlarını aynı fiyattan satan markalar da oluyor. Bundan, dizel için ödenen farkın aslında o kadar da gerçekçi olmadığı sonucu da rahatlıkla çıkarılabilir! Tabii bu söylenenlerin sadece orta bütçeli tüketicilerin tercihleri için geçerli olduğunu, büyük motorlu lüks araç satın alacakları bağlamadığını da eklemek gerekiyor.

        ESP’si yoksa çarpışmadan 5 yıldızlı sayılmaz

        Reklamlarında EuroNCAP çarpışma testinden 5 yıldız aldığı ilan edilen otomobilleri satın almaya karar verdiğinizde, ucuz versiyonu tercih ederseniz, mutlaka ESP’nin standart olarak sunulup sunulmadığına bakın. Çünkü eğer bir otomobil çarpışma testinden 5 yıldız aldığı halde, ESP’siz olarak satılıyorsa, aslında 4 yıldızlı bir otomobildir.

        Anadolu’da lüksün adı Pick-up

        İstanbul gibi köprüden geçme derdi olmayan şehirlerde fiyatı 120 bin TL’lerden başlayan SUV’lar yerine, 40 bin TL daha ucuza mal olan 2.5 litre motoru olan, yüksek oturma pozisyonlu ve maksimum kabin konforu sunan Pickup’lar tercih ediliyor.

        OTOMOBİL ALIRKEN HESABI DOĞRU YAPIN (Aylık giderler)

        Evdeki hesap işte böyle şaşıyor!

        En iyi ihtimalle 20 bin TL kredi kullanarak 40 bin TL değerinde, 1.6 litre motor hacminin altında sıfır kilometre bir otomobil satın aldığınızı varsayarak bir hesap yapacağız. 20 bin TL kredinin 36 ay vadeli geri ödemesi 700 TL olarak görünüyor. Ama aylık masrafınız bu olacak sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Ancak asıl masraf bundan sonra başlıyor. Aylık ödemesi 700 TL olacak sanılan otomobilin maliyeti bin 250 TL’yi bulabiliyor. Bu hesaba tatil, hafta sonu gezileri gibi ekstraların dahil olmadığını eklemekte yarar var.

        YARIN: KULLANILMIŞ OTOMOBİL SATIN ALMANIN PÜF NOKTALARI NELER?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ