Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Krediler Karşılıksız çek tutarındaki artış yüzde 50'ye yaklaştı - Para Haberleri

        Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, Ocak - Ağustos dönemine ait çek bilgilerini açıkladı.

        Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre Ocak – Ağustos 2015 dönemini kapsayan 8 aylık sürede, karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre %21 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış ise %49 oranında gerçekleşti.

        2015’in ilk 8 ayında bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı 15 milyon adede ulaşırken, bu çeklerin parasal tutarı da 429 milyar TL oldu. Bu dönemde ibraz edilen çek sayısı geçen yıla göre %16, çek adedi ise %4 arttı.

        Ocak – Ağustos 2015 döneminde parasal tutarı 17,6 milyar TL’yi bulan 490 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bununla birlikte, aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 2,5 milyar TL tutarındaki 94 bin adet çek daha sonra ödendi.

        Temmuz ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak %3,4 ve tutar olarak %3,7 oldu.

        Ocak – Ağustos 2015’i kapsayan 8 aylık dönemde ise karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında %3,3 ve tutar bazında %4,1 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu oran, adet olarak %2,8 ve tutar olarak %3,2 idi.

        EN FAZLA KARŞILIKSIZ ÇEK İSTANBUL VE ANKARA'DA

        Ağustos ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu.

        Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise İstanbul yine ilk sırada yer alırken, İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli izledi.

        Ağustos ayında, tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il %11,1 oranla Bitlis oldu. Bitlis’i sırasıyla, %11,1 ile Bingöl, %10,6 ile Van, %9,3 ile Hakkari ve %8,4 oranla Mardin takip etti.

        Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Çankırı, Sinop ve Karabük olarak sıralandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ