Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Yurt içi piyasalar TCMB faiz kararını bekliyor - Para Haberleri

        Küresel piyasalar, ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin azalmasıyla pozitif bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek.

        ABD Merkez Bankasının (Fed) geçen hafta faizleri değiştirmemesinin ardından üyelerin açıklamaları ile dalgalanan piyasalar, dün genel olarak pozitif bir seyir izledi. Çin ile ilgili endişelerin şimdilik azalması ve yetkililerin reform kararlılığına vurgu yapmalarının ardından pay piyasalarında yükselişler, tahvil piyasasında yatay bir seyir görüldü.

        ABD'de dün Dow Jones endeksi yüzde 0,77, S&P 500 endeksi yüzde 0,46 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,04 değer kazandı, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,20 seviyesinde dengelendi. Analistler, bugün ABD'de veri gündeminin zayıf olması nedeniyle hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkabileceğini ve pozitif görünümün korunabileceğini tahmin ediyor.

        Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi, geçen haftaki Fed'in faiz kararının ardından test ettiği 1,14'ün üzerinde tutunamayınca düşüşünü ikinci güne taşıyarak 1,12'nin altına kadar geriledi. Analistler, avro/dolar paritesinin yaklaşık 50 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1,1190 seviyelerinde dengelendiğini belirterek, pay piyasalarının ise zayıflayan avrodan ve Yunanistan'da beklentiler dahilinde sonuçlanan genel seçimden destek bulduğunu dile getiriyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,33, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08 ve Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 1,09 değer kazandı.

        Asya piyasalarında Japonya'da resmi tatil nedeniyle işlem yapılmazken, veri takviminin zayıf olduğu Çin'de yetkililerin reform konusundaki kararlılıklarını gösteren açıklamaları ve ekonomik aktivitenin korkulduğu kadar kötü gitmediğine yönelik değerlendirmelerin ardından Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,56 yükseldi.

        Yurt içinde, BIST 100 endeksi dün de yükseliş eğilimini sürdürerek günü yüzde 1,01 artışla 75.861 puandan tamamladı. Endeks böylece üst üste 5'inci işlem gününü de artışla kapatmış oldu. Analistler, bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının izleneceğini ifade ederek, yatay seyreden döviz kurları ve faizlerin yönünün de pay piyasaları üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

        AA Finans'ın gerçekleştirdiği, PPK toplantısına ilişkin ankete katılan ekonomistler genel olarak faizlerde değişiklik beklemiyor. TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor.

        Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

        14.00 Türkiye, TCMB faiz kararı

        17.00 ABD, eylül ayı Richmond Fed imalat endeksi

        17.00 Euro Bölgesi, Eylül ayı tüketici güven endeksi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ