Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Krediler TBB: Karşılıksız çek tutarı yüzde 41, adedi yüzde 15 arttı - Para Haberleri

        Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Eylül ayına ait çek bilgilerini açıkladı.

        TBB verilerine göre bankalara ibraz edilen çek tutarı yılın ilk dokuz ayında geçenyılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 487 milyar TL oldu. Bu dönemde, ibraz edilen çek adedi ise yüzde 2 azalarak 17 milyonoldu.

        İlk dokuz ayda, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi bir öncekiyılın aynı dönemine göre yüzde 15, karşılıksız işlemi yapılan çeklerintutarı ise yüzde 41 oranında arttı.

        Bu dönemde, parasal tutarı 19,7 milyar TL olan 557 bin adet çekiçin karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde, karşılıksız işlemiyapılan 2,9 milyar TL tutarındaki 109 bin adet çek, daha sonra ödendi.

        KARŞILIKSIZ İŞLEMİ YAPILAN ÇEKLERİN İBRAZ EDİLENLERE ORANI

        Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklereoranı, Eylül 2015 ayında, adet olarak yüzde 3,4 ve tutar olarak yüzde3,8 oldu.

        Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklereoranı, adet olarak yılın ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı döneminegöre 0,5 puanlık artış ile yüzde 3,3 olurken, tutar olarak 0,9 puanlıkartışla yüzde 4,1 oldu.

        KARŞILIKSIZ İŞLEMİ YAPILAN ÇEKLERİN İL BAZINDA DAĞILIMI

        Eylül 2015 ayında karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin en fazlaolduğu 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa oldu.Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğuiller arasında ilk sırada İstanbul yer alırken bu ili Ankara,Antalya, İzmir ve Kocaeli izledi.

        Eylül 2015 ayında tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılançeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıylayüzde 13,6 ile Bingöl, yüzde 11,8 ile Bitlis, yüzde 10,1 ile Hakkari,yüzde 9,3 ile Artvin ve yüzde 9,3 ile Van oldu.

        EN DÜŞÜK KARŞIKLIKSIZ ÇEK ORANI BOLU'DA

        Tutar olarak en düşükkarşılıksız çek oranına sahip iller ise Bolu, Karaman ve Karabük oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ