Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Başbakan Davutoğlu Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu - Para Haberleri

        HABERTURK.COM

        Başbakan Davutoğlu'nun Davos'taki konuşmasından satır başları şöyle;

        "TÜRKİYE YA DA SURİYE KRİZİ DEĞİL BU KÜRESEL KRİZ"

        Bugünlerde tarihi anlamak çok önemli. Londra ve Paris'ten sonra İstanbul Havalimanı 3. sıraya yükseldi. 2. 5 milyon mülteciden bahsediyoruz. 700 bin çocuktan bahsediyoruz. Tüm onların eğitimlerini üstleniyoruz, bunlar kolay şeyler değil elbette. Bu bir Türkiye ya da Suriye krizi değil bu bir küresel kriz.

        "TERÖR TEHLİKESİ SÖZ KONUSU"

        Türkiye'nin Filistin ve Somali konusunda en önemli maddi destek sağlayan ülkelerden biri olduğunu söylemeliyim.

        Türkiye'nin etrafında 6-7 ülke var. Bunların hepsi komşumuz ve saygı duyuyoruz. Ancak merkezi hükümetler tam anlamıyla ülkelerini kontrol edememekte. Suriye kendi ülkesinde şiddet uygulamakta. Aynı zamanda terör tehlikesi söz konusu.

        "BELİRSİZLİKLERİ AŞMIŞ DURUMDAYIZ"

        Türkiye'de ise istikrarlı bir siyasi çerçeve söz konusu. Burada belirsizlikleri aşmış durumdayız. Bizler kapsamlı siyasi reform açıkladık. Aynı zamanda sorunlara çözüm bulmak için çaba sarfetmekteyiz.

        Bugün Ban Ki Moon ile bir toplantı gerçekleştirdim, Türkiye'nin Suriye'deki ılımlı muhalifleri desteklediğini ifade ettim. Burada umudumuz söz konusu. Türkiye Suriye halkının yanında, umuyoruz ki burada bir gün istikrar olacak.

        PKK ve DAEŞ herhangi bir fark görmemekteyiz. Bunlar İstanbul'da Ankara'da Paris'te Suriye'de ve her yerde insanları öldürmekte.

        Bizim burada ılımlı güçlere desteğimiz terörle mücadele kapsamındadır.

        "REFORMLAR YAPACAĞIZ"

        Bazı gündem maddeleri ortaya koyduk, Türkiye bu çerçevede adımlar atmakta. Türkiye ulaştırma ağı ile birlikte önemli adımlar atmış durumda. 280 destinasyonla dünyada en fazla yere uçan hava yolu THY. Toplumlararası ilişkileri güçlendirmek için de çok önemli bir kurum.

        Türkiye'nin etrafındaki gelişmelere baktığımızda gelecek 10 yıl için önemli bir güven sahibi olduğunu söylemeliyim.

        Türkiye bir enerji ve ticaret merkezi haline gelecek. Küresel sermaye açısından çok yoğun bir şekilde çalışma ortaya koymaktayız. AB ve Türkiye arasındaki gelişmeler çok güzel gelişmeler.

        Türkiye'nin yeni hükümeti olarak karşımızdaki resme bakıyoruz. Türkiye'de maksimum düzeyde çaba sarf ediyoruz.

        "YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRECEĞİZ"

        Türkiye'nin lojistik üs olması hasebiyle yatırımcılara şunu sordum siz benim yerimde olsaydınız siz hangi kolaylaştırmaları yapardınız. Yatırım ortamının iyileştirilmesi içni oradan aldığımız bildirimleri de kullancağız.

        KIBRIS İÇİN OLUMLU SEYİR

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilk kez Davos'da temsil ediliyor.Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler olumlu seyrediyor.

        "TÜRKİYE İLE ALMANYA AYNI PERSPEKTİFTEN BAKIYOR"

        Türkiye Almanya Zirvesi'nin tek konusu mülteciler değil. Ancak Merkel nu konuda takdir edilmesi gereken bir liderlik gösteriyor. Merkel ile ortak bir perspektife sahip olmaktan mutluluk duyuyorum. Yarınki görüşme de bu perspektifin bir yansıması olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ