Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Kredi dosya masrafı nasıl alınır? | İtiraz dilekçesi örneği! - Para Haberleri

        Bankalardan kredi alırken, ödemek zorunda kaldığınız dosya masraflarınızı geri alma imkanınız bulunuyor. Kredi masraflarını geri alabilmek için itiraz dilekçesi örneği ile ilgili merak edilenleri haberimizin içinden öğrenebilir, dosya kredi masraflarının nasıl alınacağı hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz...

        DOSYA KREDİ MASRAFLARI NASIL ALINIR?

        Bankalar kredi işlemi yapılması sonucunda kredi kullanan kişiden çeşitli adlar altın bazı ücretler talep ediyordu. 2014 Ekim ayından önce kullanılan ve dosya masrafı kapsamına giren giderler için ikametinizin bulunduğu veya işlemin yapıldığı ilçe kaymakamlıklarında yer alan Tüketici Hakem Heyetleri'ne ilgili bankalardan kredi kullanımına ilişkin almış olduğunuz belge (dekont) ile birlikte başvuruda bulunabilirsiniz. Bankadan alınacak olan belge üzerinde alınan masrafların yazması yeterlidir.

        İlçe hakem heyetine bankadan almış olduğunuz belge ile başvuruda bulunurken bir dilekçe dolduruyorsunuz ve hakem heyeti 1–6 ay arasında size olumlu veya olumsuz olarak bir sonuç bildiriyor. Süreci sizde e-devlet üzerinden veya kaymakamlık üzerinde takip edebiliyorsunuz.

        DOSYA MASRAFININ KAPSAMI NEDİR?

        Bankaların almış oldukları her masraf aslında dosya masrafı içerisinde değildir. Ancak, 2014 Ekim ayında yürürlüğe giren, "Tüketiciden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmeliğe" kadar dosya masrafı ve alınabilecek ücretlerin tanımı net olarak yapılmadığı için bankalarında dosya masrafı kalemleri farklılıklar göstermekteydi. (Tüketici Hakem Heyetlerinin kararlarındaki farklılıklarda bir yerde bu bankalardaki uygulama farklılıklarından kaynaklanmaktadır.)

        Dosya masrafı, bankanın sizden faiz ve kar payı dışında kendisi için almış olduğu tüm masraf ve komisyonlar olarak kabul edilebilir. Ancak, buradaki ayrım kendisi için almış olduğu yani, alınan Ekspertiz Ücreti, Sigortalar, İpotek Ücreti dosya masrafı içerisine dâhil edilmiyor (Yürürlükte ilgili yönetmeliğin tanımlamasında bu şekilde). Çünkü bu masrafları direk olarak banka almıyor. Ama bu masraf sizden alınırken çeşitli komisyonlarda dâhil edildi ise bu komisyonları da dosya masrafı içerisine dâhil edebilirsiniz. (Örneğin, sizden alınan 600 TL ekspertiz ücretinin 200 TL’si bankanın kasasına girdiyse, bu 200 TL dosya masrafı içerisine dahil edilebilir.)

        KREDİ DOSYA MASRAFI İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ