Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Draghi'nin gelgitleri - Para Haberleri

        Yaklaşık 10 yıldan beri bol para politikalarına alışık olan piyasalar, bol para döneminin sona ereceğine yönelik bir söylenti dahi duymaları halinde hemen fenalık geçiriyor.

        Gazete Habertürk'ten Mehmet Sancak'ın haberine göre, Salı akşamı önce AB Merkez Bankası (ECB) ardından da ABD’den gelen bir dizi haber piyasaların yüreğini ağzına getirdi. ECB Başkanı Mario Draghi, Portekiz’de katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada AB genelinde ekonominin iyiye gittiğini ancak destek programının bir süre daha devam etmesi gerektiğini söyledi. Ancak Draghi konuşmasının devamında aşağı yönlü enflasyonist baskıların zamanla azalacağı ve bunun sonunda mevcut para politikalarına yönelik araçların da yeni duruma uygun hale getirilebileceğine işaret etti.

        KUR BASKISI ARTTI

        İşte bu açıklama pek çok yatırımcı tarafından ECB’nin bol para politikalarına son vermeye hazırlandığı yönünde değerlendirildi. Başta sosyal medya olmak üzere yapılan yorumlarda en geç Ocak 2019’da halen devam eden tahvil alım programlarının sona ereceği ve ek desteklerin yapılmayacağı söylentileri dolaşmaya başladı. Yapılan yorumlardan kötü etkilenen yatırımcıların risk iştahı olumsuz etkilenirken gelişmekte olan ülke paraları üzerinde satış baskısı oluştu.

        Euro, gelişmekte olan ülke paralarına karşı hızlı yükselişler yaşadı. Euro, TL karşısında da yüzde 2’nin üzerinde değer kazanarak son dört haftanın zirvesi olan 4.01 TL’ye fırladı. ECB’ye yakın kaynaklarının “Draghi’nin dünkü mesajlarının yanlış anlaşıldığına” dair açıklamaları ise piyasaları kalıcı olarak sakinleştirmede yeterli olmadı. Borsa İstanbul ise yüzde 0.98 artışla 100 bin 617 puandan kapanarak rekor tazeledi.

        PİYASALAR AÇIKLAMAALRI TAMAMEN YANLIŞ ANLADI

        -Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Mario Draghi’ye yakın kaynaklardan özel açıklama geldi.

        -Yetkililer Draghi’nin açıklamalarının piyasalar tarafından tamamen yanlış anlaşıldığını duyurdu.

        -Açıklamalarda Draghi’nin enflasyona vurgu yapmasının herhangi bir politika değişimine işaret olmadığı belirtildi.

        -Bu nedenle mevcut para politikalarını değiştirmeye yönelik bir hazırlığın olmadığı açıklandı.

        -Açıklamanın ardından Euro’nun değerinde kısa süreli oynaklık yaşandı. Ancak çıkış trendi devam etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ