Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalarda İsrail senaryoları! - Para Haberleri

        UMAY ŞEKERCİ-HABERTURK.COM

        EKONOMİ SERVİSİ

        usekerci@haberturk.com

        İsrail'le yaşanan süreç, piyasaları dün abluka altına aldı. Her ne kadar önceki diplomatik krizlere göre borsada ve döviz piyasasında daha az bir etkilenme yaşandıysa da sert düşüşlerin ardından toparlanma aşamasında olan İMKB'de, olumlu havanın üzerine gelen acı ölüm haberleri, İsrail kaynaklı yeni bir türbülansın da başlangıcı oldu. Yükselmeye çalışan piyasanın yükselememiş olması nedeniyle aslında İMKB'nin kaybının, dün yaşanan yüzde 1.5'ten daha fazlası olduğu görüşü hakim. Borsanın yüzde 1-2 arasında yükseliş gerçekleştireceği günde yüzde 1.5'luk düşüş yaşamış olması nedeniyle İsrail geriliminin borsaya maliyetinin 'kaçan yükseliş' nedeniyle en azından yüzde 3 olduğu düşünülüyor. Bir de tabi, İsrail'le kopmuş görünen iplerin piyasaları bundan sonra nasıl etkileyeceği konusu en büyük soru işareti olarak önümüzde.

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden gelen kınama, daha önce İsrail'e yönelik üç kez alınan kınama kararını üç kez de veto eden ABD'nin bu kınama kararını nasıl karşılayacağı gibi konular önümüzdeki günlerde uluslararası diplomasinin, piyasaların iç dinamiklerinin önüne geçebileceği tahminleri de az değil.Türkiye'nin sadece BM Güvenlik Konseyi kararıyla yetinmeyip bazı sert diplomatik adımlar atacağına da artık kesin gözüyle bakılıyor. Silahlı operasyon aşamasına kadar gelmiş olan İsrail geriliminin bu adımların ardından daha da artacağı ve özellikle uluslararası finans piyasalarında en büyük güç olduğu bilinen İsrail'in bu adımlara finansal bir spekülasyon girişimiyle rest çekip çekmeyeceği konusu da bu sıralar sıkça dile getirilen komplo senaryolarından biri.

        Peki piyasa uzmanları bu diplomatik süreçle ilgili kısa vadede nasıl bir beklentiye sahip. Piyasaların moralini düzeltecek İsrail senaryosu hangisi olacak? Uzmanların çoğunda ortaya çıkan konsensüsün, İsrail'de bir hükümet değişikliği olduğu gözden kaçmıyor. İşte uzmanların gözünden İsrail'le diplomatik gerilim süreci ve beklentiler.

        UniCredit: Gerginlik piyasaları daha fazla etkilemez

        UniCredit raporunda yaşanan gerginliğin etkilerine değindi: Orta Doğu'daki tansiyon Türk piyasalarında ağırlığını hissettirdi. İsrail güçlerinin yardım gemilerine müdahalesi sonucu ölümlerin yaşanması üzücü, jeopolitik açıdan önemli ve ayrıca piyasaları da ilgilendiriyor. Türkiye borsası dün yüzde 2'den fazla düştü ve TL zayıfladı. Tansiyon gelecek günlerde artabilir (Türkiye'de halk sokağa döküldü, İsrail vatandaşlarına Türkiye'yi terk etmelerini söyledi) fakat Türk finansal değişkenlerinde daha fazla etki olmasını beklemiyoruz.

        Cem ÖZBERK - TRIAFX Hazine Ürünleri Danışmanı

        İSRAİL'DE HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİYLE OLUMLU HAVA GERİ DÖNER

        İsrail ile olan gerginlik piyasaları 'temkinli olumsuzluk' yönünde etkiliyor. Piyasalar bu gelişmelere reaksiyon vermeden önce siyasilerin açıklamalarını, Birleşmiş Milletler'in tutumunu ve açılan soruşturmaların sonucunu beklemekte. Benim görüşüm bu gelişmeler uluslararası platformda İsrail in prestij kaybına yol açarken Türkiye nin elini güçlendirdi. Bu gerginliğin İsrail de bir hükümet değişikliğine sebep olmasını ve akabinde piyasalardaki eski olumlu havanın geri gelmesini bekliyorum. Bu gerginlikle yükselen doların 1,5880 ve 1,6075 seviyelerinden direnç bulması muhtemel. Diğer taraftan bu krizi Türkiyenin nasıl yöneteceği ve ne kadar soığuk kanlı davranacağı Türkiyenin bölgedeki liderlik rolüne olumlu katkıda bulunup iç piyasayı olumlu etkileyebilir.

        Murat SALAR – Acar Yatırım Genel Müdür Yardımcısı

        ÇOK DAHA ÖNEMLİ BİR OLAY OLMAZSA NORMALE DÖNERİZ

        İsrail’deki gerginlik dün bizi olumsuz etkiledi ama şöyle bir şey var bu olayın tek başına piyasaları çok fazla etkilemesi beklenemez. Bu olay belli bir fiyatlama yaptıktan sonra artık dış piyasaların seyrine bakılacaktır. Dediğim gibi bu olay bizi dün olumsuz yönde etkiledi ama çok daha fazla etkileyeceğini hiç sanmıyorum. 1200 puanlık düşüş yaptık ama hemen toparlanmaya başladı piyasalar. Çok daha önemli bir olay daha olmadığı müddetçe bir sorun olacağını sanmıyorum.

        ARTIK PİYASA TEPKİ VERMİYOR

        Yaşanan gerginlikler açıkçası Avrupa’yı da pek fazla etkilemedi. Cuma günü akşamı İspanya’nın notu düşürüldü ama dün mesela bu piyasalar artıdaydı. Artık piyasa not indirimlerine falan çok fazla tepki vermiyor eskisi gibi.

        Belgin Maviş – Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü

        Her şeyden önce yaşanan insani yardım konvoyuna düzenlenen üzücü olayın dışında başka etkenler var. Buna bakmak gerekiyor. 'Türkiye’nin gerek İran gerek Suriye yani Arap ülkeleriyle olan politikaları mıdır' asıl sorun yoksa 'Davos’tan başlayan ve bugüne kadar devam eden gerginliğin bir sonucu mudur'. İlerleyen günlerde bu zaten belli olacak. Bu yapılan hareket tabii ki bütün kamuoyunda hem de arkasından Hatay’daki şehit haberleriyle birlikte çok daha büyük bir üzüntüye sebep oldu.

        HÜKÜMET DEĞİŞİMİYLE İLİŞKİLER DÜZELİR

        Piyasa bundan etkilendi mi? Evet etkilendi. Yurtdışına bağlı hareketler yaparken, dünkü olaylarla tamamen ayrıştı. Cuma günü 55 bin 500 seviyesinden kapanmıştık. Pozitif bir başlangıç yapabiliriz beklentisi vardı. Ama pazartesi günü hiçbir şey yapmadan direk endeks kendini 54 bin seviyelerinde buldu. Hükümet değişimden sonra Türkiye ile İsrail ilişkilerinin düzeleceğini umuyorum ama tabii ki bu acıları asla unutturamayacaktır.

        AVRUPA, BANKALARI YAPILANDIRIRKEN ŞOKLAR YAŞAYACAK

        Bundan sonraki süreç içerisinde Avrupa ülkelerindeki bankacılık kesiminde bir düzenlemeye, yeniden yapılandırma sürecine bir geçiş olacak. Alınan mali tedbirlerin bankacılık sektörüne yönelik yeniden yapılanma süreci olacaktır. Avrupa uzunca bir süre bu pürüzleri atamayacak üzerinden. Bunun başlıca etkenlerinden biri ortak para biriminde bulunmaları. İstedikleri zaman para basamamaları ve birbirlerine rakip ülkeler olmalarına rağmen Yunanistan’ı kurtarmak zorunda kalmaları. Aynı şekilde İspanya, birbirlerine bağlı oldukları için global piyasalarla beraber bu tip hareketler, reaksiyonlar bir domino etkisine dönüşebiliyor. Dolayısıyla ben zannediyorum 2010-2014 sürecinde Avrupa, bu hareketlerin ve bu yapılanmanın arkasından da belli şokları yaşayacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ