Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para AIG, İngiliz'lere zehir oldu! - Para Haberleri

        Prudential'ın, satın alma işleminden vazgeçmesinde, AIA'ya önerdiği 35,5 milyar doları hissedarlarının yüksek bulması ve AIG'nin bu fiyatta indirime gitmemesi etkili oldu.

        İngiltere'nin en büyük sigorta şirketi Prudential'ın Başkanı Chairman Harvey McGrath yaptığı açıklamada, ''Fiyat konusunda hissedarları dikkatlice dinledik ve AIG ile koşulları yeniden görüşmeye başladık. Maalesef anlaşmaya varmak mümkün olmadı. Bu yüzden satın alma işinden çekildik'' dedi.

        Prudential, anlaşmanın olumsuz sonuçlanmasının kendilerine maliyetinin 230,6 milyon doları fesih bedeli olmak üzere 653,8 milyon doları bulacağını bildirdi.

        Prudential Mart ayında AIA'yı AIG'den 35,5 milyar dolara satın almayı kabul etmiş, ancak anlaşmanın onaylanması için hissedarlarının yüzde 75'inin desteğini alamayacağı olasılığı üzerine AIG'ye fiyatı 30,4 milyara indirmesini önermişti. AIG ise dün yaptığı açıklamada fiyat indirimi kabul etmemişti.

        İngiliz şirketi, AIA'yı satın almada kullanmak için 21 milyar dolar tutarında İngiltere tarihinin en büyük bedelli hisse ihracına çıkmayı planlamış, ancak bir kısım hissedar AIA için önerilen fiyatı çok yüksek bularak öneriye karşı çıkmıştı.

        Anlaşmanın çökmesinin şirketin başkanı McGrath ile sadece 7 aydır üst yönetici (CEO) görevinde bulunan Tidjane Thiam'ın geleceğine ilişkin soruları artırıyor. Gelecek hafta toplanacak Prudential hissedarlarının McGrath ve Thiam'ı başarısızlıkla sonuçlanan ve maliyeti 653,8 milyon doları bulan anlaşmayla ilgili sorguya çekmesi bekleniyor.

        Güney Doğu Asya'da ikinci büyük sigorta şirketi konumundaki Prudential, AIA'yı satın alabilseydi bölgede en büyük sigorta şirketi haline gelecekti.

        AIG'nin ''Asya mücevheri'' olarak görülen Hong Kong merkezli AIA, 60 milyar dolardan fazla varlığı yöneten ve 20 milyon müşteriye ya da AIG'nin toplam müşteri tabanının üçte birine hizmet eden 90 yıllık geçmişe sahip bir şirket konumunda bulunuyor.

        Prudential, halihazırda 13 Asya pazarında faaliyet gösteriyor ve 11 milyondan fazla müşteriye hizmet veriyor. Asya, grubun gelecekte büyümesinin motoru olarak görülüyor.

        ABD hükümeti Eylül 2008'de kurtardığı AIG'ye 182,5 milyar dolar maddi destek vermiş ve karşılığında şirketin yüzde 80 hissesine sahip olmuştu. AIG'in 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle hükümete 129,26 milyar dolar ödenmemiş borcu bulunuyordu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ